Ordulf av Sachsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordulf
Hertug av Sachsen
Født1022
Død1072
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
EktefelleUlvhild av Norge
Gertrud av Haldensleben
FarBernhard II av Sachsen
MorEilika von Schweinfurt
SøskenHermann av Sachsen
Gertrud av Sachsen
Ida av Sachsen
BarnMagnus
Bernhard
GravlagtSt. Michaelis
Annet navnOrdulf (Bildet: Orthilius Dux Saxoniæ)
RegjeringstidSachsen: 10591072

Ordulf av Sachsen (født 1022, død 28. mars 1072), også kalt Otto, latinisert Orthilius, av huset Billung, var en av sønnene til hertug Bernhard II av Sachsen og Eilica av Schweinfurt. Ordulf etterfulgte faren som hertug i 1059 og hans tid som regent ble preget av striden mot venderne, en kamp han førte sammen med de kristne danskene. I 1061 bygde han seg en borg i Hamburg, den såkalte Wasserburg (også kalt Neue Burg) rett utenfor byvollen. Dette var en oppblomstringstid for Hamburg, og byen var året før blitt delt slik at erkebiskopen regjerte gamlebyen (Altstadt) og billungerhertugene den nye by (Neustadt). Hamburg var på nytt blitt utgangspunkt for misjon både mot øst og nord.

Det området som på 1000-tallet utgjorde Sachsen lå betydelig lenger nordvest i Tyskland enn den moderne delstaten Sachsen. Det lå hovedsakelig mellom elvene Rhinens og Elbes nedre løp og dekket områder som i moderne tid faller under Westfalen, Niedersachsen, Bremen, Hamburg, Holstein og den nordlige del av Sachsen-Anhalt.

Ordulf hadde i november 1042 giftet seg med Ulvhild (på tysk kjent som Wulfhild), datter av Olav den hellige og halvsøster av den da regjerende kong Magnus den gode av Norge (1035–1047) og Danmark (1042–1047). Dette ekteskapet styrket alliansen med skandinavene. Med henne fikk han sønnen Magnus, som etterfulgte ham som hertug. Før Magnus ble hertug drev han gjennom avsettelsen av erkebiskop Adalbert av Hamburg og Bremen i 1066 fordi han hadde utnyttet sin herskermakt til å berike kirken med krongods.

Ordulf hadde gjennom Magnus-grenen mange etterkommere, bl.a. i fyrstehuset Oldenburg, slik at via den linjen kan det nåværende norske kongehuset regne sine aner tilbake til sagatidens norske konger.

Ulvhild døde den 24. mai 1071. Ordulf ble da ennå i samme år gift for annen gang med Gertrud av Haldensleben, datter av grev Konrad, enke etter grev Fredrik av Formbach. Med henne fikk han sønnen Bernhard. Bernhard døde etter et fall fra sin hest den 15. juli i Lüneburg i et ikke nærmere angitt år, kanskje i 1083.

Ordulf ble begravet i St.-Michaelis-kirken i Lüneburg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Bernhard II av Sachsen 
Hertug av Sachsen
Etterfølger:
 Magnus av Sachsen