Oransjebukpapegøye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oransjebukpapegøye
Til venstre en hann, til høyre en hunn.
Nomenklatur
Poicephalus rufiventris
R., 1845
Populærnavn
Oransjebukpapegøye
Hører til
Poicephalus,
Psittacini,
Psittacidae,
Psittaciformes,
Aves,
Chordata,
Animalia
Økologi
Habitat: skog, sletter
Utbredelse: Deler av Afrika, stort sett rundt ekvator.

Oransjebukpapegøye (Poicephalus rufiventris), også kalt Rødbukspapegøye, er en omtrent 23 cm lang afrikansk papegøye i Poicephalus-slekten. Den er stort sett grå og grønn. Hannene har en sterk oransje farge på brystet, mens hunnene har en svak grønnfarge. Den finnes i tropiske områder rundt ekvator i Afrika, der den lever av nøtter og diverse frukter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

En ung hann som strekker seg.

Voksne fugler har mørkegrå nebb, og grønne fjær på beina. Rødsbukspapegøyen er en rask og utholdende flyger. Den bygger rede av små grener og blader som den finner og legger i en gammel trestamme eller hull i trærne. Oransjebukpapegøye er høylytt, og skrikene kan høres godt. Den lever i smågrupper, men hannene er svært dominerende og når det er flere hanner i en gruppe, blir det som regel kamp for å være alfahann. Det er også rapportert tilfeller hvor hannen har drept noen av ungene om de fleste av ungene i kullet dens er hannkjønn (i fangenskap).

I fangenskap[rediger | rediger kilde]

I Norge er ikke Oransjebukpapegøye en normal fugl å ha i fangenskap, men det finnes noen. Den største konsentrasjonen av oppdrettere som driver med rødbukspapegøyer finnes i Rogaland og andre deler av vestlandet. Grunnen til dette skal visst nok være at klimaet på vestlandet er fuktigere enn andre steder av landet, og derfor trives papegøyen bedre (det er usikkert om dette er sant).

En oransjebukpapegøye er et godt valg som kjæledyr. Fuglen er intelligent, og er en av de papegøyeartene med best muligheter for å lære å snakke. Den er også utrolig flink til å herme etter lyder, spesielt lyder med høye frekvenser (som plystring). Fuglen krever mye oppmerksomhet, og den bli veldig knyttet til eieren / den som gir den mest oppmerksomhet. Som hos de fleste andre papegøyearter er hunnen den letteste å temme. Oransjebukpapegøyen er generelt snill og rolig, men om den blir stående alene blir den svært høylytt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]