Oranienbaum slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Flag of UNESCO.svgInnskrevet ved UNESCOs 24. sesjon i 2000 som det 534rev. verdensarvsted
EksternUNESCO: Dessau-Wörlitz kulturlandskap
Schloss Oranienbaum mot paradeplassen
Schloss Oranienbaum - parksiden

Oranienbaum slott ligger i byen Oranienbaum-Wörlitz i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Slottet som befinner seg i bydelen Oranienbaum, ligger øst for Dessau-Rosslau.

Koordinater: 52°45′16,117″N 13°14′11,274″Ø

Historie[rediger | rediger kilde]

Byggearbeidene startet i 1683 på slottet som ble oppført for fyrstinnen Henriette Catharina av Oranien-Nassau, hustru av Johann Georg II. (Anhalt-Dessau). Henriette Catharina var født prinsesse av Huset Oranien-Nassau. Byggmesteren som fikk oppdraget var Cornelis Ryckwaert fra Nederland som på denne tiden arbeidet i Brandenburg. I første omgang ble det bare oppført ett slott og anlagt en 280 dekar stor barokkpark i nederlandsk stil. Samtidig anla Ryckwaert også byen Oranienbaum basert på geometriske linjer. Etter fyrstens død i 1693 ble Oranienbaum ombygget til enkesete for fyrstinne Henriette Catharina til dagens slott med tre fløyer. Rommene ble utsmykket med kostbare lærtapeter. I kjelleren ble det anlagt den fremdeles eksisterende sommerspisesal med nederlandske keramikkfliser fra Delft.

Etter Henrietta Catharinas død i 1708 ble slottet bare benyttet som jaktslott av fyrstene til Anhalt-Dessau. Fyrst Leopold III av Anhalt-Dessau viste imidlertid interesse for slottet. Han foretok ombygning av slott og park i 1780. Flere rom ble innredet i keiserlig kinesisk stil. Den ene barokke øyhagen ble utformet mellom 1793 til 1797 etter ideer av den engelske hagearkitekt Willian Chambers til den eneste engelsk-kinesiske hage i Tyskland, med en femetasjes pagode, et tehus og flere buebroer.

Pagoden i slottsparken

Sør i parken ble i 1811 den 175 meter lange orangeriet bygget, forøvrig ett av de største i Europa. Her er det fra oppføringen uten stans drevet frem en stor samling sitrusplanter så vel som andre sjeldne buskvekster.

Etter den andre verdenskrigen brukte DDR slottet til eksternlager for statsarkivet i Sachsen-Anhalt. Fra 2003 er slottet åpent for publikum. Restaureringsarbeidene er ennå ikke avsluttet, men de rommene som er gjort tilgjengelige gir et inntrykk av fordums prakt og storhet. Dronning Beatrix besøkte slottet 3. mars 2004 for å holde seg orientert om fremdriften av slottet som en gang hadde tilhørt en av hennes slektninger.

Byanlegget som er geometrisk bygget opp, slottet og parken er i dag et sjeldent eksempel på et overveiende nederlandsk preget barokkanlegg i Tyskland.

Slottsparken har fri entré, slottet kan besøkes mot inngangspenger, mens pagoden bare kan besøkes på forespørsel. Tehuset er ennå ikke ferdig restaurert.

Oranienbaum slott er fra 2000 som en del av Parkanleggene i Dessau-Wörlitz, oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]