Großkühnau slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Großkühnau slott
LandTyskland
StedDessau-Rosslau
StilretningKlassisismen
Kart
Kart
Großkühnau slott
51°51′14″N 12°10′47″Ø

Dessau-Wörlitz kulturlandskap
   UNESCOs verdensarv   
InnskrevetVed UNESCOs 24. sesjon i 2000 som det 534rev. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 534rev

Großkühnau slott i Dessau-Rosslau i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt, er del av Parkanleggene i Dessau-Wörlitz og ble oppført i andre halvdel av det 18. århundret i regjeringstiden til fyrst Leopold III av Anhalt-Dessau.

Slottet ble bygget for prins Albert Friedrich von Anhalt-Dessau (1750–1811), sønn av Leopold II. (Anhalt-Dessau) og fikk en enkel og solid form. Festsalen i andre etasje ble utstyrt med dekorasjonsmalerier.

Kühnauparken ble anlagt ved den sørlige bredden av Kühnausjøen og på kunstige øyer i sjøen. Anlegget danner den vestlige avslutningen av Dessau-Wörlitz kulturlandskap. Kirken like ved er oppført mellom 1828 og 1830 i neoromansk-bysantinsk stil, den første i sitt slag i Tyskland.

Deler av parken består av frukthage og vinberg. Fra de lille vinbergslottet i sørøstlig retning, oppført mellom 1818 og 1820 av Giacobo Pozzi, får man utsikt til landskapet langs Elben.

Großkühnau slott ble av Reichsarbeitsdienst benyttet som skole fra 1932. Fra januar 1998 er slottet administrasjonsbygning for kulturstiftelsen Dessau-Wörlitz som bestyrer kulturlandskapet. Parkanleggene i Dessau-Wörlitz er fra 2000 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]