Georgium slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 51°50′40,873″N 12°13′51,452″Ø

UNESCOs verdensarv
Flag of UNESCO.svgInnskrevet ved UNESCOs 24. sesjon i 2000 som det 534rev. verdensarvsted
EksternUNESCO: Dessau-Wörlitz kulturlandskap
Georgium slott

Georgium slott befinner seg i Dessau-Rosslau i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt og er oppført i engelsk stil. Det er oppkalt etter byggherren Johann Georg von Anhalt-Dessau en yngre bror av Leopold III av Anhalt-Dessau.

Historie[rediger | rediger kilde]

Minnestein for prins Johann Georg
Ruinbro i parken

1780 startet prins Johann Georg ved hjelp av arkitekten Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff byggingen av et lite klassisistisk landsted i den daværende byen Dessau. Bygningen ble omkranset av et parkanlegg i engelsk stil. Parken inneholdt tallrike klassisistiske og romantiske parkinstallasjoner, skulpturer, småarkitektur og minnesmerker, som alle er felt harmonisk inn i landskapet og naturen.

Til de viktigste elementene hører det såkalte Fremdenhaus, Römische Ruine (Romerske ruiner), et ionisk rundtempel og to kopier av antikke porthvelvinger, samt minnesmerket over fyrst Franz i antikk klesdrakt.

Den 970 dekar store parken Beckerbruch som ligger inntil Georgengarten, ble som et flod- og våtmarklandskap holdt naturmessig, men også forskjønnet med noe småarkitektur og minnesmerker. Den kunstferdig anlagte landskapsparken går her harmonisk over i det naturlige landskapet.

Fra det gamle flomvokterhuset Elbpavillon og den kunstige ruinen Wallwitzburg kan man få et vidt utsyn over parklandskapet langs Elben. Inntil området ligger Mausoleumsparken Dessau, anlagt mellom 1894 og 1896.

Georgium slott er som en del av Parkanleggene i Dessau-Wörlitz, fra 2000 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Anhaltinske bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Georgium slott inneholder det anhaltinske bildegalleri som består av eldre tyske og nederlandske malerier. Videre finnes tidlig originalgrafikk av Albrecht Dürer og Lucas Cranac den eldre. Blant annet finnes her Dürers kjente verk Melencolia I.

Maleriene ble under den andre verdenskrigen oppbevart i en saltgruve ved Bernburg. Noen av kunstverkene ble fjernet av amerikanske soldater og gjenfunnet på det amerikanske kunstmarkedet. I juli 1945 beslagla trofekomisjonen til Den røde armé den del av utstillingen som fantes på stedet og transporterte det i 1946 til Sovjetunionen. Det dreide seg om 800 malerier og 17 000 grafiske blad. I 1958-1959 ble 600 malerier og 10 000 grafiske blad brakt tilbake til galleriet.

Bilder i Det anhaltinske bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]