Hopp til innhold

Oppstillingsplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oppstillingsplassen på Praha Václav Havel Airport i Tsjekkia

Oppstillingsplass, også kalt tarmac eller apron, er området på en flyplass hvor flyene blir parkert, foran terminalbygget for ekspedering, av- og påstigning av passasjerer, ut- og innlasting av bagasje og frakt, mindre ettersyn og påfylling av drivstoff.[1] Selv om utforming av en oppstillingsplass er regulert, slik som belysning og bruk av kjøretøyer, er den lettere tilgjengelig enn både rullebaner og taksebaner. Vanligvis er en oppstillingsplass ikke tilgjengelig for publikum og i de fleste tilfeller må en ha tillatelse for ferdsel der; ofte bærer autorisert personell et slikt adgangskort i en snor rundt halsen.

Oppstillingsplattformen er etter ICAOs definisjon ikke den del av flyplassen hvor flyene manøvreres. Alle kjøretøyer, fly og personer bruker oppstillingsplassen referert til som apron traffic.

Andre termer[rediger | rediger kilde]

En Airbus A380 fra Qatar AirwaysLondon Heathrow Airports oppstillingsplattform utenfor Terminal 4 med et vidt spekter av utstyr: fly-container, palle-laster, startaggregat, beltelaster pushback-traktor, catering-kjøretøyer og bagasjetraller.

Tarmac[rediger | rediger kilde]

Folk flest oppfatter "apron" på flyplasser som "tarmac" tross det faktum at de fleste slike områder er asfaltert eller støpt i betong. Ordet "tarmac" skal ha blitt brukt under en tidlig hijack-episode i Midtøsten. Reporteren sa at flyet var parkert "on the tarmac" og ordet er etter det blitt sittende.[trenger referanse]

Rampe[rediger | rediger kilde]

I USA brukes ordet ramp (norsk rampe) som en eldre betegnelse på området hvor flyet klargjøres. Et apron er, etter ICAO og FAIs terminologi, området for parkering og ettersyn (ikke rampe).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FAA Advisory Circular 120-57A – See page 2 for definition of Apron (Ramp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]