Pushback

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
An El Al Boeing 737-800 under pushback på Zürich Airport

Pushback er en prosedyre på en flyplass hvor et luftfartøy blir skjøvet baklengs ut fra en oppstillingsplass eller en ombordstigningsbro av en pushbacktraktor.

Selv om mange fly er istand til å rygge, et jetfly ved å reversere skyvekraften, propellfly ved å stille propeller på negativ stigning, så søker en å unngå dette på grunn de sterke vindstrømmer dette forårsaker. Vinduer kan bli blåst ut og skade terminalbygget, eller parkerte kjøretøyer. Flymotorene kan suge inn sand og andre løse gjenstander og skades. Pushback foretrekkes og brukes på de aller fleste flyplasser.

Airbus A380 under pushback

Pushback på travle flyplasser krever vanligvis klarering fra bakkekontrollen før flyet kan flyttes til en taxiway. Når klarering er gitt vil piloten kommunisere med sjåføren på pushbacktraktoren (eller i noen tilfeller, en mekaniker som går langs flyet) for å starte pushback. For å kommunisere kobles et headset til cockpitens intercom med et uttak nær nesehjulet.

Siden pilotene ikke kan se hva som befinner seg bak flyet styres flyet fra pushbacktraktoren og ikke av pilotene. Avhenging av flytype og selskapets prosedyrer blir en «Bypass pin» midlertidig installert ved nesehjulet for å koble ut flyets normale styremekanisme.

Såsnart pushback er fullført blir tauestangen frakoblet og bypass pin fjernet. Startmekanikeren vil vise bypass pin til pilotene for å gjøre det fullstedig klart at den er fjernet. Pushback er nå fullført og flyet kan begynne å takse forover for egen maskin.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Småfly kan flyttes manuel. Her, en Aerotechnik EV-97A Eurostar blir flyttet.

Traktorer og tauestenger[rediger | rediger kilde]

Bildet viser en pushbacktraktor med tauestang.
En vanlig traktor er koblet til United Airlines Boeing 777-200ERDenver internasjonale lufthavn

Store fly kan ikke flyttes manuelt og må flyttes med en traktor, eller tauestang på annen måte Pushbacktraktorer har lav profil for å kunne kjøres under flyets nese. For å få tilstrekkelig traksjon, må traktoren være tung og de fleste modeller kan ha ekstra ballast i tillegg. En typisk traktor for store fly kan veie opp til 54 tonn og ha en trekkstang som kan dra 334 kN (75,000 lbf).[1]. Ofte kan førerhytten løftes for bedre utsikt, spesielt ved reversing og senkes for å komme under flyet. Det finnes to typer, en konvensjonell og en uten trekkstang (TBL). På småfly med nesehjul er tauestaget festet til nesehjulsleggen med et enkelt håndtak i andre enden. På småfly med halehjul er det halehjulet som styres, og som tauestaget blir festet i.


Hendelser[rediger | rediger kilde]

Hendelser eller ulykker hvor en pushbacktraktor har vært involvert omfatter bl.a:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]