Oppløsning (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oppløsning (engelsk tittel Dissolution) er en historisk kriminalroman skrevet av den britiske forfatteren C.J. Sansom. Romanen ble utgitt på engelsk i 2003, og kom i norsk oversettelse ved Knut Johansen i 2009[1]. Oppløsning er Sansoms første roman, og den første med den pukkelryggede advokaten Matthew Shardlake i hovedrollen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspilles i 1500-tallets England mens klostervesenet oppløses. Advokat Shardlake har fått i oppdrag å finne den som drepte en av rikskansler Thomas Cromwells representanter i klosteret i Scarnsea på kysten av Sør-England.

BBC Radio 4 lot boken omarbeide til hørespill i 2012[2], og har bestilt en filmatisering av den med skuespilleren Kenneth Branagh i rollen som Matthew Shardlake[3].

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Den engelskspråklige utgaven ble godt mottatt av kritikere, andre kriminalforfattere og publikum, selv om språket og detaljrikdommen ble noe kritisert.[4] «Det er bemerkelsesverdig... omgivelsene, stemmene, ja til og med lukten av denne turbulente tiden strømmer ut fra sidene» – P. D. James[5]; mens skribenten i det amerikanske tidsskriftet Library Journal er mer kritisk, og sier: «Romanen er nådeløst mørk i tonen, leseren tvinges til å vandre sammen med Shardlake og de andre figurene som generelt sett er vanskelige å like. Selv om det rent overfladisk er mulig å sammenligne romanen med Iain Pears' og Umberto Ecos bøker er de av et større kaliber enn Sansom»[6]

I Norge ble boken rost blant annet av NRKs kritiker Marta Norheim, som blant annet sa at «C.J. Sansom har skrive krim for dei som ikkje er spesielt glade i krim, men som gjerne les gode og spennande historier, og som ser det som eit reint pluss at historiene er plassert i miljø der forfattaren har gjort seg godt kjent før han gjekk i gang med skrivinga.»[7].

Dagbladets Kurt Hanssen var litt mer kritisk «De som automatisk tenker Umberto Eco når de ser en spenningsroman fra et kloster, så er det for så vidt ikke så dumt, bortsett fra at Sansom ikke er helt av samme klasse som Eco som forfatter. Sagt på en annen måte betyr det at Sansoms roman er mindre komplisert å lese enn «Rosens navn».», og fortsetter «Som kriminalroman er «Oppløsning» finurlig bygd opp, og avslutningen byr på mer enn én overraskelse for leseren. Dessuten byr romanen i sin helhet på mange detaljer, som fargelegger og bringer til live en svært dramatisk og dyster periode i engelsk historie»[8].

Priser[rediger | rediger kilde]

Oppløsning ble nominert til Crime Writers' Associations pris John Creasey Memorial Dagger, for årets beste kriminalroman på engelsk av en tidligere upublisert forfatter. Boken ble det samme året også nominert til en annen CWA-pris, Ellis Peters Historical Dagger[9].

Romanen ble i 2003 tildelt den svenske Flintyxan av tidsskriftet Jury som årets beste historiske kriminalroman[10].

Utgivelseshistorikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om boken på forlagets nettsider Arkivert 25. februar 2014 hos Wayback Machine., besøkt 4. juni 2013.
  2. ^ Dissolution dramatised by BBC Radio 4, besøkt 4. juni 2013.
  3. ^ C.J. Sansom: Biography, BookBrowse, besøkt 4. juni 2013.
  4. ^ På Waybackmachine.org: Book Review: Dark Fire - Blogcritics Magazines omtale av Dark Fire som også omtaler Dissolution, besøkt 4. juni 2013.
  5. ^ «Dissolution» - kritisk ros på nettsiden Reading Group Guides, besøkt 4. juni 2013.
  6. ^ Freelists.org innlegg om Dissolution, besøkt 4. juni 2013.
  7. ^ Norheim, Marta: «Oppløsning», publisert 20. juni 2008, besøkt 4. juni 2013
  8. ^ Hanssen, Kurt: «Drap i klosteret – Intriger og begjær bak klostermurene.», publisert 28. juni 2008, besøkt 4. juni 2013
  9. ^ CWA Dagger Awards Arkivert 21. september 2015 hos Wayback Machine., besøkt 4. juni 2013
  10. ^ Sydsvenskan.se, Hammarqvist, Anders: Deckarpriser på Bokmässan, publisert 23. september 2006, besøkt 4. juni 2013