Hopp til innhold

Operasjonelt datalager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et operasjonelt datalager[1][2] (svensk: operativt datalager, engelsk: operational data store, ODS) er en database brukt for driftsrapportering og mottak av innkommende data for et datavarehus, og blir således en kilde til data for datavarehuset.

Virkemåten til en ODS-database er å integrere data fra flere kilder for å tilrettelegge for ytterligere operasjoner på dataene, rapportering, styring og operativ beslutningsstøtte. I motsetning til et grunndatalager i produksjon blir ikke dataene sendt tilbake til driftssystemene, men kan sendes videre for videre operasjoner og til datavarehuset for rapportering.

Sammenlignet med virksomhets-datanav[rediger | rediger kilde]

Et virksomhets-datanav[3] (EDH) må ikke forveksles med et operasjonelt datalager. Det operasjonele datalageret vil ta transaksjonsdata fra ett eller flere produksjonssystemer og løst integrere de, og i noen henseender er dataene fremdeles emneorienterte, integrerte og tidsvariante, men uten volatilitetsbegrensninger. Denne integrasjonen oppnås hovedsakelig ved bruk av virksomhets-datanav-strukturer og innhold.[klargjør] En ODS er ikke en iboende del av en virksomhets-datanav-løsning, selv om et virksomhets-datanav kan brukes til å overta noe av prosesseringen som utføres av et operasjonelt datalager og et datavarehus. Et virksomhets-datanav er et bindeledd mellom flere parter i en dataoverføring eller transaksjon, mens en ODS absolutt ikke er det.

Behov for ODS i datavarehus[rediger | rediger kilde]

Ettersom dataene kommer fra flere kilder innebærer integrasjon i operasjonelle datalagere ofte datavask, oppløsning av redundans og kontroll mot forretningsregler for integritet. Et operasjonelt datalager er vanligvis designet for å inneholde lavnivå eller atomiske (udelelige) data (for eksempel transaksjoner og priser) med begrenset historikk som er fanget i "sanntid" eller "nær sanntid", i motsetning et datavarehus som ofte har mye større datamengdener og som vanligvis endres på sjeldnere basis.

Generell bruk[rediger | rediger kilde]

Det generelle formålet med et operasjonelt datalager er å integrere data fra forskjellige kildesystemer i en enkelt struktur ved hjelp av dataintegrasjonsjonsteknologier som datavirtualisering, datafederering eller ETL. Dette gir operasjonell tilgang til dataene for operasjonell rapportering, grunndata eller referansedatastyring.

En ODS er ikke en erstatning eller substitutt for et datavarehus eller en datahub, men kan bli en datakilde for disse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]