Omvendt stjernemodell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En omvendt stjernemodell, også kalt omvendt stjerneskjema eller omvendt stjernediagram, er en datamodell optimalisert for rask henting av store mengder beskrivende data. Designet ble avledet fra stjernemodell (kjent fra datavarehus),[1] og tilpasningen for å arbeide med deskriptive data krevde at visse nøkkelegenskaper fra den klassiske stjernemodellen ble utformet på «omvendt måte».

Modell[rediger | rediger kilde]

Relasjonen mellom den sentrale faktatabellen og dimensjonstabellene rundt er en-til-mange, eller i noen tilfeller mange-til-mange i stedet for mange-til-en. De primære nøklene til den sentrale tabellen er fremmednøklene i dimensjonstabellene, og hovedtabellene er generelt mindre enn dimensjonstabellene.

Kolonnene i hovedtabellene er vanligvis det som legger begrensninger på spørringer, i motsetning til den klassiske stjernemodellen hvor det er dimensjonstabellene som legger denne begrensningen. Ved å starte spørringer med den mindre tabellen blir mange resultater filtrert ut tidlig i spørringen, hvilket effektiviserer hele søkestien.

For ytterligere fleksibilitet er det tillatt med mer enn en hovedtabell, hvor det er en en-til-mange-relasjon mellom hoved- og underhoved-tabeller. Hver hovedtabell kan ha sine egne dimensjonstabeller. For ytterligere optimalisering av spørringer kan et datasett partisjoneres i separate fysiske skjemaer på enten samme databaseserver eller forskjellige databaseservere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Data Warehouse LifecycleToolkit». Arkivert fra originalen 14. oktober 2011.