Operasjon Polar Bear VI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Operasjon Polar Bear VI var en antisabotasjeplan som ble lagt for norske havner i siste fase av andre verdenskrig.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I den siste fasen av andre verdenskrig begynte tyskerne å trekke seg tilbake. En del av prosessen var bruk av den brente jords taktikk for å hindre de fremrykkende styrker. Dette ble observert av de allierte i Frankrike der ødeleggelsen gikk spesielt ut over havnene, som allerede i 1943 var forberedt for destruering.[1] De allierte i London kjente til at lignende planer ville bli igangsatt i Norge ved en eventuell invasjon. Dersom tyskerne ikke overgav seg ville fungerende havner lettet et alliert angrep på Norge.

Planen[rediger | rediger kilde]

Det ble utarbeidet en antisabotasjeplan, kalt operasjon «Polar Bear», for de viktigste norske havnene. Planene inkluderte tiltak for å forhindre at tyskerne blokkerte havnene ved en eventuell invasjon. Tjue offiserer fra sjøforsvaret ble plukket ut og ble trent for å utføre operasjonen.[2]

Slepebåtaksjonen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Slepebåtaksjonen

Havnene i Østfold fikk kodenavnet «VI East» og omfattet havnene Moss og Fredrikstad. Disse havnene ligger lengst sørøst i Norge og nærmest det nøytrale Sverige. Marinen avgav personell og fenrik Inge Steensland, 21 år gammel fra Stavanger, ble satt på oppdraget. Han samarbeidet med Milorg/Distrikt 11 som støttet operasjonen.

Med støtte fra Milorg planla og kapret marinen elleve slepebåter i Fredrikstad og et bergingsskip i Moss. Båtene ble ført til Strömstad uten at et eneste skudd ble avfyrt.[1]

Den 19. april ble dampskipene «Activ» og «Denofa 3» kapret i Fredrikstad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Historien bak Polar Bear VI». HV.Forsvaret.no. Arkivert fra originalen 2. februar 2015. Besøkt 1. februar 2015. 
  2. ^ Kompani Linge. [Oslo]: LibriArte. 1995. s. 373. ISBN 8244500573. 

Kilder[rediger | rediger kilde]