Opal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et armbånd med en opalsten
brann opal

Opalen er en smykkestein, et mineral av kiselsyre. Navnet opal var trolig avledet fra sanskrit «upala», som betyr «edelsten».[trenger referanse]

De opalene som romerne brukte i sine smykker stammer fra Tsjekkia. På 1500-tallet brakte man opaler fra Mellom-Amerika til Europa, og det var først etter 1870 at Australia ble førende på verdens opalmarkedet.

De fleste opaler er dannet over en lang periode i sedimentære bergarter, men i Mexico og Tsjekkia dannes det opaler i gassholdige huler i vulkanske bergarter.

Opaler slipes ofte i cabochoner. Man finner ofte opaler som tynne flak, og derfor limer man de tynne flakene på onyx eller og lage såkalte «dubletter». Slik sten «forbedres» ennå mer med en topp av klar «kvarts» og danner så en såkalt «triplet». Den vakre blå, grønne, gule og røde «iriseringen» hos opal skyldes lysets refleksjon og spredning på grunn av små kuler av silisium i mineralet. Denne effekten kommer på toppen i opalens grunnfarge, som kan være fargeløs (som i vannopal), eller melket som i hvit opal, grå opal eller sort (som i) dens mest kostbare form – sort opal.

Kjemisk sett svarer opal noenlunde til alminnelig sand. Imidlertid inneholder den vann, som fins mellom tynne lameller i mineralstrukturen. Den regnes med blant halvedelsteinene, og ikke i samme klasse som for eksempel diamant, rubin og safir.

Opal oppdages for det meste i avsidesliggende, ørkenaktige områder. Nittifem prosent av alle opalforekomster består av alminnelig opal, som er kjedelig og verdiløs. Av resten av forekomstene er kun en liten del verdifull eller edel opal. Det er derfor ikke noen lett oppgave å utvinne opal.

Opaler slipes vanligvis så de får en avrundet, konveks overflate. Opalens skjønnhet ligger i dens indre farvespill, og det ville ikke ha kommet tydelig frem med fasetter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.