Rubin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rubin fra Froland i Arendal

Rubin er en edelsten. Den er en av de fire mest verdifulle edelstenene og er meget sjelden og nesten like så hard som diamant. Den er en korund-variant bestående av aluminiumoksid med små spor av krom- og jernoksid som gir den den røde farven. Den dyprøde Burmarubinen, som ofte blir betegnet som dueblodsrød, er den mest verdifulle.

Kunstige, og ellers unyttbare til smykkebruk, smårubiner er brukt som lagerforing i fjærdrevne armbånds- og lommeur. Tross at det var begrenset nytteverdi av slike foringer utenom de hardest belastede tannhjulsakslingene, var det vanlig å regne at en 21-jewels (normalt var dette små rubinskiver) klokke måtte være bedre enn en med bare 17. På Mohs skala har rubin hardhet 9,0.

Funn i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er rubin funnet i Froland, Aust-Agder. Denne forekomsten ble oppdaget i 1956 og inneholdt purpurrøpde krystaller av en uvanlig størreIse. Dessverre viste det seg at krystallene hadde små sprekker og innslutninger, og de beste krystallene er kun gjennomskinnelige. Men de store krystallene og den vakre purpurrøde fargen har gjort Frolands-rubinen til et ettertraktet samlerobjekt. Ofte sitter rubin-krystallene i en lys gneis, noe som gjør stuffene svært pene. Fram til rundt 1972 ble det utvunnet mange stuffer i forekomsten. Det meste av dette materialet ble solgt i utlandet og de beste rubin-stuffene fra Froland befinner seg i dag i tyske samlinger. I et lite område ble det i tillegg funnet blå krystaller av safirer.[1]

Utvinning av rubiner forekommer i dag blant annet på Grønland[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NAGS-nytt 6 (4), s. 29-31, av Knut Eldjarn (1979)
  2. ^ Nordlendinger skal utvinne rubiner på Grønland

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]