Hopp til innhold

Omega (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Omega
Org.formAksjeselskap
BransjeKlokke
Etablert1848 (La Chaux-de-Fonds)
Eier(e)Swatch Group
MorselskapSwatch Group
Eierandel iOmega watch factory with administration building
HovedkontorBiel/Bienne
LandSveits
Produkt(er)ur
Nettstedwww.omegawatches.com (en)
Kart
Omega
47°08′37″N 7°15′36″Ø
Omega Speedmaster, det legendariske uret som NASA valgte for Apollo-programmet.
Omega Seamaster, et dykkerur. Den 4. knapplignende utveksten er en helium utslippsventil som tillater at helium kan tømmes ut av klokken etter dykk på lave dyp. Uret har vært med i nyere James Bond filmer hvor ventilen var omgjort til fantasifulle skjulte gadgets.

Omega SA er en sveitsisk produsent av eksklusive armbåndsur. Omega er eid av The Swatch Group.

Grunnlegger av firmaet som skulle bli Omega var den 23-årige Louis Brandt. Han bygde og solgte presisjon-lommeur med deler som han kjøpte av lokale håndverkere. Brandt drev firmaet til sin død 1879. Senere ble Omega ledet videre av to generasjoner av familien Brandt, før den økonomiske krisen etter 1. verdenskrig førte til at klokkemerket ble kjøpt opp av selskapet SSIH, som hadde sitt hovedsete i Genève. Omega fusjonerte i 1930 med Tissot, klokker merket Tissot-Omega fra denne perioden er svært etterspurt av samlere. Senere ble Omega kjøpt opp av Swatch-gruppen, som regnes som verdens største klokkeprodusent.

Innovasjoner

[rediger | rediger kilde]

Omega kan i historien vise til flere tekniske nyvinninger. I 1936, hos Teddington observatoriet i England, oppnådde Omega 97,8 poeng av 100 oppnåelige i en nøyaktighetstest, dette var en rekord som aldri er slått i observatoriets historie. Da Neil Armstrong tok menneskehetens første steg på månen, 21. juli 1969, kunne han konstatere at hans Omega Speedmaster armbandsur viste tiden 02:56 GMT. Omega ble valgt ut som NASAs prioriterte samarbeidspartner i konkurranse med flere andre urmerker, og er det fortsatt. Dette brukes selvfølgelig i Omegas reklamebudskap. Urmerket er også offisiell leverandør av tidtagning til Olympiske leker.

Blant de mest populære modellene finnes det:

  • Speedmaster
  • Seamaster
  • Constellation
  • Flightmaster
  • Museum

Markedsføring

[rediger | rediger kilde]

Kommersielle ambassadører for Omega er bla.annet Pierce Brosnan (James Bond), Ernie Els, Michael Schumacher, Michelle Wie, Nicole Kidman og Anna Kurnikova.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]