Hopp til innhold

Oljeindustri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Oljevirksomhet»)

Oljeindustri, også kalt petroleumsvirksomhet og oljenæring, betegner den virksomheten som utvinner og foredler petroleumsprodukter fra petroleum, det vil si fra råolje, naturgasskondensat og naturgass. Foretak som er involvert i denne industrien, er både oljeselskaper og leverandører og underleverandører til disse, ofte kalt oljeservice.

Aktiviteter

[rediger | rediger kilde]

Aktivitetene innen oljevirksomheten deles ofte inn i tre hovedkomponenter:

  1. Oppstrøm, eller upstream på engelsk, brukes om utvinnings- og produksjonssiden av oljeindustrien (olje- og gassproduksjon).
  2. Midtstrøm, eller midstream på engelsk, betegner prosessering, lagring, frakt og så videre av ikke-raffinert petroleum
  3. Nedstrøm, eller downstream på engelsk, betegner det siste leddet: oljeraffinering, petrokjemiske fabrikker, distribusjon, forsyning, markedsføring og salg av ferdige produkter. Nedstrømssektoren kan også omfatte bygging av produksjonsanlegg og andre installasjoner som brukes til raffinering.

Mange deler oljevirksomheten bare inn i opp- og nedstrømsaktiviteter. Nedstrømsaktivitetene berører forbrukerne gjennom tusenvis av petroleumsprodukter, for eksempel bensin, diesel, flybensin, petroleum og tyngre oljer for oppvarming, asfalt, smøremidler, syntetisk gummi, plast, gjødsel, frysevæske, insektmidler, farmaseutiske midler, naturgass og propan.

Et integrert oljeselskap er et oljeselskap som er engasjert innenfor alle områdene.

Oljeindustri som er knyttet til petroleumsutvinning til havs, kalles gjerne offshoreindustri.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]