Oppstrømsaktivitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oppstrømsaktivitet, eller bare oppstrøm, er i oljeindustrien en samlebetegnelse på de aktivitetene som omfatter leting etter og utvinning av petroleum, det vil si råolje, naturgasskondensat og naturgass. Oppstrøms petroleumsvirksomhet blir ofte omtalt som leting og produksjonssektoren.[trenger referanse] Den engelske betegnelsen på dette er exploration and production, forkortet E&P.

Oppstrøm og nedstrøm[rediger | rediger kilde]

Aktivitetene innen oljevirksomheten deles vanligvis inn i tre hovedkomponenter:

  1. Oppstrøm, eller upstream på engelsk, brukes om utvinnings- og produksjonssiden av oljeindustrien (olje- og gassproduksjon).
  2. Midtstrøm, eller midstream på engelsk, betegner prosessering, lagring, frakt og liknende av ikke-raffinert petroleum
  3. Nedstrøm, på engelsk downstream, betegner det siste leddet: oljeraffineri, petrokjemiske fabrikker, distribusjon, forsyning, markedsføring og salg av ferdige produkter.

Ofte deles oljevirksomheten bare inn i opp- og nedstrømsaktiviteter, og da inkluderes midstrøm i nedstrømsaktiviteten. Nedstrømsaktivitetene berører forbrukerne gjennom tusenvis av petroleumsprodukter, for eksempel bensin, diesel, flybensin, petroleum og tyngre oljer for oppvarming, asfalt, smøremidler, syntetisk gummi, plast, gjødsel, frysevæske, insektmidler, farmaseutiske midler, naturgass og propan.

Et integrert oljeselskap er et oljeselskap som er engasjert innenfor alle områdene.

Se også[rediger | rediger kilde]