Ole Stokkestadeie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Stokkestadeie
Født3. des. 1835Rediger på Wikidata
Død21. aug. 1863Rediger på Wikidata (27 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ole Stokkestadeie (også kalt Ola Sveahaugen) (født 3. desember 1835 i Vågå i Norge, død 21. august 1863 i Vågå) var en hustrumorder henrettet for mord i Norge.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ole Stokkestadeie blir beskrevet som en tiltakløs løsarbeider og som upålitelig. I løpet av ungdommen fikk han barn med tre forskjellige kvinner. For å unngå straff måtte han gifte seg med en av dem, og han valgte - rådet av sin far - da Ingeborg Knudsdatter, som var 8 år eldre enn ham og angivelig mentalt tilbakestående. Ekteskapet var da også kjærlighetsløst, i alle fall fra Ole Stokkestadeies side (det ser ut som om hustruen hadde kjærlighet til ham på sin måte) og hadde aldri kommet i stand hvis ikke det hadde vært for trusselen om straff. De bodde ikke sammen heller, hun bodde hos sine foreldre og han vandret rundt i Vågå på leting etter tilfeldig arbeide.

Forbrytelse[rediger | rediger kilde]

Den 13. februar 1862 gikk Ole Stokkestadeie på besøk til sin hustru og 2 år gamle barn. Han kvalte hustruen med et tau og hengte henne deretter opp i en takbjelke for å få det til å se ut som selvmord. Etter det la han halstørkledet sitt rundt barnets hals og kvalte det.

Det var bare én eneste mistenkt da de to drepte ble funnet, og Ole Stokkestadeie tilsto nærmest umiddelbart. Motivet for drapene var av økonomisk art, da han ville slippe «det stadige maset» om underholdsbidrag.

Rettssak og henrettelse[rediger | rediger kilde]

Stokkestadeie ble dømt til døden ved alle retter opp til Høyesterett som felte ham 17. juni 1863. Han ble arrestert og sendt på tukthuset på Gjøvik hvor presten tok seg av ham. Han ble dømt til døden for dobbeltdrapet. Kongelig resolusjon bekreftet dødsdommen 18. juli 1863.

Henrettelsen ble utført av Samson Isberg den 21. august 1863 på gjerningsstedet. Dødsstraffen ble utført ved halshugging med håndøks. Etter gammel skikk ble kista med den døde morderen (hodet og kroppen i samme kiste) løfta over gjerdet rundt kirkegarden for å ikke «vanhelge vegen til kirka».

Kilder[rediger | rediger kilde]