Olav Ringdal jr.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Olav Ringdal jr»)
Olav Ringdal jr.
Født24. mars 1921[1]Rediger på Wikidata
Sandefjord
Død4. apr. 1945[1]Rediger på Wikidata (24 år)
Oslo
BeskjeftigelseMotstandskjemper Rediger på Wikidata
FarOlav Ringdal
MorRagna Ringdal
NasjonalitetNorge
GravlagtRis kirkegård[1]
Medlem avMilorg
TroskapNorge
Tjenestetid19401945

Olav Ringdal d.y. (1921–1945) var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Olav Ringdal ble født i Sandefjord og var sønn av skipsreder Olav Ingvald Ringdal og Ragna Margrethe Støverud, som begge kom fra Larvik. Siden far og sønn bar samme navn, ble han kalt ofte omtalt som Olav Ringdal den yngre.[2][3]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Olav Ringdal jr. tok eksamen ved handelsskolen og studerte jus ved Universitetet i Oslo da krigen kom til Norge i 1940. I løpet av krigen ble han med i Milorg og arbeidet med propaganda og illegale aviser, blant annet avisen Fritt land. Han ble trent opp av motstandsmannen Gregers Gram, som også var aktiv i motstandsbevegelsen.

Den 30. november 1943 iverksatte tyskerne en aksjon mot studentene i Oslo. Universitetet ble stengt og 1200 studenter ble arrestert; blant disse Tysklandsstudentene var Olav Ringdal jr. som siden også klarte å rømme. Han drev også kurertjeneste i Sverige og var medlem i en organisasjon mot antitysk propaganda.

Død[rediger | rediger kilde]

4. april 1945 startet tyskerne en aksjon mot Operasjon Derby. Ringdal bestemte seg derfor for å gå i dekning i Bygdøy allé 117 som han antok ville være et trygt gjemmested. Dessverre ble han overrasket av tyskerne som allerede var i huset som til slutt skjøt ham. Ringdal jr. ble gravlagt på Ris kirkegård.

Den norske motstandsmannen Roy Nilsen som også var aktiv i propaganda- og motstandsmarbeidet ble også skutt på samme sted.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]