Oddbjørn Jonstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Oddbjørn Jonstad (født 22. januar 1944) fra Naustdal er en norsk politiker (FrP, senere Norsk Folkeparti) som på slutten av 1990-tallet markerte seg som sterk innvandringsmotstander. Synspunktene vakte dengang såpass oppsikt at han ble ekskludert fra Fremskrittspartiet i 1999.[1] Han har senere ledet et nasjonalistiske småparti og et innvandringskritisk nettsted.

Etter examen artium på Firda Gymnas på Sandane og militærtjeneste i Vardø i Nord-Norge, utdannet Jonstad seg til sivilingeniør (elektro) på NTH (nå NTNU). Han kom til Oppegård i 1979 og ble i 1987 valgt inn i kommunestyret for Fremskrittspartiet, noen år senere også inn i formannskapet. Han var formann for lokalpartiet i mange år. Jonstad ble landskjent i 1999 da han ble ekskludert av Fremskrittspartiet fordi han ønsket at flyktninger og asylsøkere skulle bo i leire til de trygt kunne reise hjem igjen. Han gjorde seg også bemerket ved å foreslå for kommunestyret å erklære Oppegård som sosialistfri sone. Etter eksklusjonen i 1999 dannet han Norsk Folkeparti. Partiet stilte til valg med Jonstad på topp i alle fylker i 2001, og fikk 0,06 prosent av stemmene på landsbasis. I 2002 ble partiet splitta. Jonstad ble kastet som leder, og partiet skiftet navn til Nasjonalalliansen. Jonstad leder i dag (2010) restene av det opprinnelige Norsk Folkeparti.[2]

Høsten 1999 gikk han ut og kritiserte NRKs programledere med innvandrerbakgrunn. Jonstad ønsket ikke programledere som han mente opptrådte «unorske på skjermen».[3] I 2007 kom han med lignende utspill i forbindelse med 17. maifeiringen.[4]

Utover dette har Jonstad skrevet fire lokalhistoriske bøker og utarbeidet et billedleksikon om Oppegård. Jonstad er leder av Norsk personvernforening. Foreningen skriver kommentarer om Oppegård kommunes lokalpolitikk på sine nettsider.

I august 2011 publiserte Jonstad lister med personer han klassifiserer innvandringsvennlig på nettstedet Korsfarer.no, en handling som har blitt kritisert som smakløs etter terrorangrepene i Norge 2011.[5] Oppfordringer om fjerning siterer han på listen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet: Jonstad ekskludert fra FRP
  2. ^ Bladet Trømsø - Bakgrunn (6. februar 2008, s.6) «Norsk Folkeparti ledes av Oddbjørn Jonstad som ble ekskludert fra Frp i 1999. Partiet stilte til valg med Jonstad på topp i alle fylker i 2001, og fikk 0,06 prosent av stemmene på landsbasis. I 2002 ble partiet splitta. Jonstad ble kastet som leder, og partiet skiftet navn til Nasjonalalliansen. Jonstad, som har adresse Oppegård, leder i dag restene av det opprinnelige Norsk Folkeparti.»
  3. ^ VG - Ler av Jonstad (21.12.99, s.47) «Oddbjørn Jonstad går ut mot NRKs programledere med innvandrerbakgrunn. Han ønsker ikke programledere som opptrer «unorske på skjermen».»
  4. ^ BT - Hvit 17. mai? (18.5.2007) «Oddbjørn Jonstad uttrykker i BT 16.5 bekymring for fokuset på «det unorske» i 17. maifeiringen.»
  5. ^ BT om svarteliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]