Oddbjørn Jonstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oddbjørn Jonstad
Født 22. januar 1944 (73 år)
Yrke Politiker
Parti Fremskrittspartiet
Nasjonalitet Norge

Oddbjørn Jonstad (født 22. januar 1944) fra Naustdal er en norsk politiker (FrP, senere Norsk Folkeparti) som på slutten av 1990-tallet markerte seg som sterk innvandringsmotstander. Synspunktene vakte dengang såpass oppsikt at han ble ekskludert fra Fremskrittspartiet i 1999.[1] Han har senere ledet et nasjonalistiske småparti og et innvandringskritisk nettsted.

Etter examen artium på Firda Gymnas på Sandane og militærtjeneste i Vardø i Nord-Norge, utdannet Jonstad seg til sivilingeniør (elektro) på NTH (nå NTNU). Han kom til Oppegård i 1979 og ble i 1987 valgt inn i kommunestyret for Fremskrittspartiet, noen år senere også inn i formannskapet. Han var formann for lokalpartiet i mange år. Jonstad ble landskjent i 1999 da han ble ekskludert av Fremskrittspartiet fordi han ønsket at flyktninger og asylsøkere skulle bo i leire til de trygt kunne reise hjem igjen. Han gjorde seg også bemerket ved å foreslå for kommunestyret å erklære Oppegård som sosialistfri sone. Etter eksklusjonen i 1999 dannet han Norsk Folkeparti. Partiet stilte til valg med Jonstad på topp i alle fylker i 2001, og fikk 0,06 prosent av stemmene på landsbasis. I 2002 ble partiet splitta. Jonstad ble kastet som leder, og partiet skiftet navn til Nasjonalalliansen. Jonstad leder i dag (2010) restene av det opprinnelige Norsk Folkeparti.[2]

Høsten 1999 gikk han ut og kritiserte NRKs programledere med innvandrerbakgrunn. Jonstad ønsket ikke programledere som han mente opptrådte «unorske på skjermen».[3] I 2007 kom han med lignende utspill i forbindelse med 17. maifeiringen.[4]

Utover dette har Jonstad skrevet fire lokalhistoriske bøker og utarbeidet et billedleksikon om Oppegård. Jonstad er leder av Norsk personvernforening. Foreningen skriver kommentarer om Oppegård kommunes lokalpolitikk på sine nettsider.

I august 2011 publiserte Jonstad lister med personer han klassifiserer innvandringsvennlig på nettstedet Korsfarer.no, en handling som har blitt kritisert som smakløs etter terrorangrepene i Norge 2011.[5] Oppfordringer om fjerning siterer han på listen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet: Jonstad ekskludert fra FRP
  2. ^ Bladet Trømsø - Bakgrunn (6. februar 2008, s.6) «Norsk Folkeparti ledes av Oddbjørn Jonstad som ble ekskludert fra Frp i 1999. Partiet stilte til valg med Jonstad på topp i alle fylker i 2001, og fikk 0,06 prosent av stemmene på landsbasis. I 2002 ble partiet splitta. Jonstad ble kastet som leder, og partiet skiftet navn til Nasjonalalliansen. Jonstad, som har adresse Oppegård, leder i dag restene av det opprinnelige Norsk Folkeparti.»
  3. ^ VG - Ler av Jonstad (21.12.99, s.47) «Oddbjørn Jonstad går ut mot NRKs programledere med innvandrerbakgrunn. Han ønsker ikke programledere som opptrer «unorske på skjermen».»
  4. ^ BT - Hvit 17. mai? (18.5.2007) «Oddbjørn Jonstad uttrykker i BT 16.5 bekymring for fokuset på «det unorske» i 17. maifeiringen.»
  5. ^ BT om svarteliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]