Ocicat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ocicat
Ocikatt, oci
Ocicat
Ocicat
Opprinnelse: USA USA
Karakter: Livlig, aktiv, nysgjerrig og tilgiven
Livsløp: 15-18 år
Vekt: 3-7 kg
Anerkjennelser
FIFe: Korthår
WCF: Korthår
CFA: Championship Class
TICA: Championship Breeds
Andre katteraser
Liste over katteraser

Ocicat (OCI) er en tamkatt (rase) som ligner litt på en liten leopard på grunn av den prikkete pelsen.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Ocicat
Ocicat

Ocicat er en forholdsvis ny rase, skapt i USA1970-tallet. Det begynte imidlertid alt i 1964, da Virginia Daly fra Berkeley i Michigan, krysset en abyssiner-siameser mix med en sjokolademasket siameser i et forsøk på å skape en abyssinermasket siameser. En av avkommet, en elfenbensfarget hanne (kalt Tonga), fikk prikker. Tonga ble imidlertid kastrert og fikk således ingen ting med den nye rasen å gjøre. Daly fortsatte imidlertid arbeidet sammen med flere andre oppdrettere, bl.a. Tom Brown. De krysset abyssiner, siameser, prikket orientalsk korthår, egyptisk mau og amerikansk korthår for å få fram ocikattens nåværende morfologi.

Rasen ble anerkjent av CFA alt i 1966, men det skulle gå 20 år før den fikk en rasestandard. TICA anerkjente den i 1986, og standarden ble publisert i 1988. Siden har den også blitt anerkjent av FIFe. De første kattene kom til Europa via Frankrike i 1989. Rasen har blitt ganske populær i USA, men er fortsatt svært sjelden i Europa. Det er også etablert et visst oppdrett med rasen i Norge.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ocicat er en mellomstor til stor tamkatt, som kan veie forbausende mye. Kroppen er langstrakt, slank, atletisk og meget muskuløs, men ikke massiv. Brystkassa er forholdsvis bred og beina ganske lange, med kompakte ovale labber. Hodet er middels stort med middels store ører og store mandelformede øyne (som ikke må være blå). Halen er ganske lang og smal.

Pelsen er kort, tett, glatt og glansfull. Den får tett underull om den får gå fritt ute når det blir kaldt. Pelsen kommer i en rekke farger, men skal alltid være prikket (spottet). Trenger å bli børstet 1 gang i uken.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Ocicat er en meget livlig, aktiv og umåtelig nysgjerrig katterase, som også er svært leken. Det har blitt sagt at «rasen er så nær en hund man kan komme som katt», og det medfører nok en viss grad av riktighet. Den er nemlig svært lærevillig og tolerant, noe som kanskje skyldes dens nysgjerrige natur. De kan være litt dominante overfor fremmede katter, men har stort sett ingen problemer med å omgås hunder når de får slik trening. De elsker mennesker og regnes som snille og tolerante overfor barn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]