Savannah (katt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Savannah
Savannahkatt
Savannah
Opprinnelse:USAs flagg USA
Karakter:livlig, aktiv, nysgjerrig
Livsløp:12-18 år
Vekt:3,5-9 kg
Anerkjennelser
FIFe:ikke anerkjent
WCF:ikke anerkjent
CFA:ikke anerkjent
TICA:Anerkjent
Andre katteraser
Liste over katteraser

Savannah er en relativt ny katterase fra USA. Den er opprinnelig en hybrid mellom en rasekatt (Felis catus) og en serval (Leptailurus serval), et mellomstort viltlevende kattedyr fra Afrika.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Savannah

Rasen oppsto da bengaloppdretteren Judy Frank krysset en serval (hann, tilhørende Suzi Woods) med en siameser (hunn). Resultatet ble en hunnkatt født 7. april 1986, som fikk navnet Savannah. Katten trigget interessen til Patrick Kelley, som kjøpte et av Savannahs avkom i 1989. Senere ble Kelley en av dem som jobbet mest entusiastisk med å få den nye katterasen anerkjent. I dette arbeidet søkte han hjelp hos flere servaloppdrettere, og fikk det til slutt av Joyce Sroufe fra Ponca City. Sammen skrev de den første rasestandarden, som ble presentert for styret i TICA i februar 1996.

Joyce Sroufe, som ble en meget suksessfull oppdretter av savannah, var den første som stilte ut en slik katt, ved en stor katteutstilling i Westchester County, New York i 1997. Katterasen ble som sådan akseptert for registrering av The International Cat Association (TICA) i 2001. Savannah ble i 2012 fullverdig rase i TICA.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Savannah er en langstrakt, langbeint og elegant katt med karakteristiske, lange stående ører som gir rasen et serval-lignende uttrykk. Den ser dessuten større ut enn hva vekten skulle tilsi. Hannene blir gjerne større (typisk 5-8 kg) enn hunnene (typisk 3,5-5 kg).

Atferd[rediger | rediger kilde]

Savannahkatter hevdes å være nysgjerrige, lekne og nærmest hundeaktige i sin væremåte.[1] De har et høyt energinivå[1], selv om de også er glad i kos og stell. Mange liker også å leke med vann. Savannah skal normalt ha godt temperament og være et blidt og nysgjerrig familiemedlem. De kan læres til å gå i bånd, gi labb og apportere.

Annet[rediger | rediger kilde]

Såkalt F1 (første generasjon), F2 (andre generasjon), F3 (tredje generasjon) og F4 (fjerde generasjon) avkom er ikke tillatt innført til Norge.[2] F5 og senere generasjoner er lovlige i Norge.[2] For å stilles ut i TICA må katten være SBT (Stud book traditional). Det blir den etter 3 generasjoner med savannah til savannah parring og er først da en renraset savannah. Første mulige generasjon som kan være SBT er F4. Etter F2 har generasjon lite å si for størrelsen på katten.

Savannahkatten ble først innført til Norge i 2008 av SavannahNorway og første kull ble født i august 2008. Mor til kullet var A1Savannahs Dakota.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Smith-Iversen, Nicklas (3. november 2023). «Raseprofil: Savannah». Dyreliv.no. Besøkt 11. januar 2024. 
  2. ^ a b Jensen, Hege Sunne (11. januar 2024). «Mattilsynet sin uttalelse om hold av hybridkatter». Dyreliv.no. Besøkt 11. januar 2024. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]