Savannah (katt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Savannah
Savannahkatt
Savannah
Savannah
Opprinnelse: USA USA
Karakter: livlig, aktiv, nysgjerrig
Livsløp: 12-18 år
Vekt: 3,5-9 kg
Anerkjennelser
FIFe: ikke anerkjent
WCF: ikke anerkjent
CFA: ikke anerkjent
TICA: Advanced New Breed
Andre katteraser
Liste over katteraser

Savannah er en relativt ny katterase fra USA. Den er opprinnelig en hybrid mellom en rasekatt (Felis silvestris catus) og en serval (Leptailurus serval), et mellomstort viltlevende kattedyr fra Afrika.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Savannah

Rasen oppsto da bengaloppdretteren Judy Frank krysset en serval (hann, tilhørende Suzi Woods) med en siameser (hunn). Resultatet ble en hunnkatt født 7. april 1986, som fikk navnet Savannah. Katten trigget interessen til Patrick Kelley, som kjøpte et av Savannahs avkom i 1989. Senere ble Kelley en av dem som jobbet mest entusiastisk med å få den nye katterasen anerkjent. I dette arbeidet søkte han hjelp hos flere servaloppdrettere, og fikk det til slutt av Joyce Sroufe fra Ponca City. Sammen skrev de den første rasestandarden, som ble presentert for styret i TICA i februar 1996.

Joyce Sroufe, som ble en meget suksessfull oppdretter av savannah, var den første som stilte ut en slik katt, ved en stor katteutstilling i Westchester County, New York i 1997. Katterasen ble som sådan akseptert for registrering av The International Cat Association (TICA) i 2001.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Savannah er en langstrakt, langbeint og elegant katt med karakteristiske, lange stående ører som gir rasen et serval-lignende uttrykk. Den ser dessuten større ut enn hva vekten skulle tilsi. Hannene blir gjerne større (typisk 5-8 kg) enn hunnene (typisk 3,5-5 kg).

Atferd[rediger | rediger kilde]

Savannah katter hevdes å være nysgjerrige, lekne og nærmest hundeaktige i sin væremåte. Mange liker også å leke med vann.

Annet[rediger | rediger kilde]

Såkalt F1 (første generasjon), F2 (andre generasjon), F3 (tredje generasjon) og F4 (fjerde generasjon) avkom er ikke tillatt innført til Norge.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]