Abyssiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abyssiner
Aby, kaninkatt
Opprinnelse:Storbritannias flagg Storbritannia
Karakter:Meget aktiv, balansert gemytt
Livsløp:15–18 år
Vekt:4–7,5 kg
Anerkjennelser
FIFe:Korthår
WCF:Korthår
CFA:Championship Class
TICA:Established Breeds
Andre katteraser
Liste over katteraser

Abyssiner tilhører de eldste rasekattene vi kjenner til, men nøyaktig når og hvor den oppsto har man ingen kunnskap om i dag. Navnet indikerer et etiopiisk opphav, men forskerne tror med bakgrunn i den spesielle pelsen at den egentlig kommer fra Sørøst-Asia (Pakistan).

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Opphavet til dagens abyssinerkatter var en katt som ble innført fra Etiopia til Storbritannia av Sir Robert Napier i 1868. Den het Zula, og ble vist på en utstilling i The Crystal Palace i London i 1871. En herre ved navn G. Stables bestemte seg i 1874 for å gjøre en inngående vitenskapelig studie av denne katten. Det førte blant annet til at rasen ble anerkjent i England i 1882, der den raskt etablerte seg. I de nærmeste årene krysset man inn britisk korthår for å styrke linjene. Den først rasestandarden ble publisert i 1889. De første kattene ble eksportert til USA omkring 1910, der Cat Fanciers' Association anerkjente den i 1917.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Abyssineren gir et majestetisk inntrykk. Den er smidig og elegant og har en velproporsjonert og muskuløs langstrakt kropp og et middels langt hode. I størrelse blir den ca. 4–7,5 kg. Pelsen er kort, tett og glatt, lys i grunnfargen, men mørkere utover mot hårtuppene. Flere farger er tillatt. Somali er en langhåret variant av katterasen.

Karaktertrekk[rediger | rediger kilde]

Abyssineren er en livlig, aktiv og leken katt, som har en god porsjon nysgjerrighet. Temperamentet er balansert, men den har en sterk personlighet og trenger mye oppmerksomhet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]