Obninsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Obninsk (russisk: О́бнинск) er en by i Kaluga oblast i Russland. Den ligger rundt 60 km nord for Kaluga og 100 km sørvest for Moskva, ved jernbanen mellom Moskva og Kiev. Innbyggertall: 105 706 (folketelling 2002), 100 178 (folketelling 1989).

Obninsk er en av de største russiske vitenskapsbyene. Verdens første atomreaktor beregnet for storskala produksjon av elektrisitet ble åpnet her 27. juni 1954, og den fungerte også som treningsbase for mannskapet på Sovjetunionens første atomubåt, Leninskij Komsomol. Byen Obninsk ble grunnlagt to år senere, i 1956.

I dag ligger det tolv vitenskapelige forskningsinstitutter i byen. De har sine viktigste aktiviteter innen kjernefysikk, spesielt atomkraft, strålingsteknologi, medisinsk radiologi, samt meteorologi.

Obninsks største landemerke er det 315 meter høye Obninsk meteorologiske tårn, som ble bygget for å studere spredning av stråling fra atomkraftverket.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Obninsk har tre vennskapsbyer:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.