Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «OSSE»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa
Stiftet1975
LandØsterrike
HovedkontorWien
Flagg
Nettsted

Kart over medlemsland i OSSE

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE, engelsk: Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE)) er en sikkerhetsorganisasjon som fokuserer på konflikthåndtering. OSSE jobber med å hindre at konflikter oppstår, megler i konflikter som har oppstått og bistår også med gjennoppbygging etter at en konflikt er avsluttet.

Organisasjonen har 57 medlemsland fra Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika og ble etablert med virkning fra 1. januar 1995, som en forlengelse av Helsingforsprosessen, som startet med et møte i den finske hovedstaden Helsingfors i 1975. Den har sitt hovedsete i Wien.

Formannskapet roterer mellom medlemslandene, og innehas av vedkommende lands utenriksminister. Under Kosovokrigen var Norges utenriksminister Knut Vollebæk formann for OSSE.

Etter at demokratiske opposisjonspolitikere krevde internasjonale valgobservatører under presidentvalget i USA i 2004, ble OSSE invitert som valgobservatører under det amerikanske valget for å se at alt gikk riktig for seg.

Wien-dokumentet er en avtale fra 1990 i OSSE om årlig utveksling av militær informasjon. Den er avgrenset til styrker i Europa, mens Global utveksling av militær informasjon gjelder for alle styrker til medlemslandene, uansett hvor de holder til.

Historie[rediger | rediger kilde]

Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa (KSSE) var opprinnelsen til OSSE. KSSE ble etablert i 1973 og bar dette frem til navnebyttet i 1995. KSSE ble særlig kjent for Helsingfors-konferansen i 1975, som fastslo tesen om grensenes ukrenkelighet i Europa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]