Wien-dokumentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wien-dokumentet er en avtale fra 1990 mellom medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa hvis mål er å øke sikkerheten og tiltroen mellom medlemmene av organisasjonen.[1] Avtalen inkluderer en årlig utveksling av militær informasjon om styrker i Europa (definert som fra Atlanterhavet til Ural), risikoreduksjonsvarslinger med informasjon om uvanlig militær aktivitet og farlige hendelser, forhåndsvarsling av visse militære aktiviteter, observasjon av visse militære aktiviteter, utveksling av årlige kalendere og kontroll av inspeksjon- og evalueringsbesøk.

Informasjonsutvekslingen skiller seg fra Global utveksling av militær informasjon ved at den er avgrenset til styrker i Europa, mens Global utveksling av militær informasjon gjelder for alle styrker til medlemslandene, uansett hvor de holder til. Den årlige utvekslingen av informasjon blir gjennomført samtidig med den årlige utvekslingen av informasjon fra CFE-avtalen i Wien i desember hvert år. Wien-dokumentet blir revidert jevnlig; siste versjon pr. 2017 er fra 2011.[2]

Siden 2014 har det vært frykt for at Wien-dokumentet er nær ved å bli de facto nedlagt grunnet spenninger i Øst-Europa. Russland kunne allikevel utnytte avtalen i april 2015 for å tvinge NATO til å la russiske inspektører være tilstedet ved militærøvingen Joint Warrior utenfor Skottland.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arms Control and International Security, Overview of 2011 Vienna Document». U.S. Department of State. Besøkt 10. august 2013. 
  2. ^ http://www.osce.org/fsc/86597
  3. ^ Farmer, Ben; Parfitt, Tom (14. april 2015). «Russian inspectors arrive at British war games off Scotland». The Daily Telegraph (online edition). Besøkt 14. april 2015.