O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond
O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond
Knut Kavli, stiftelsens grunnlegger
Grunnlegger(e) Knut Kavli[1]
Type Stiftelse[2]
Org.nummer 938 503 583
Stiftet 25. april 1962[3]
Hovedkontor Midtun
Styreleder Aksel Mjøs[4]
Formål Å fremme humanitære formål, forskning og kultur
Nettsted kavlifondet.no

Kavlifondet - en annerledes eier[rediger | rediger kilde]

Kavli er det eneste næringsmiddelkonsernet i Norge som deler ut overskuddet til gode formål. Mens deler av overskuddet i konsernet skal styrke og utvikle virksomheten, går resten til allmennyttige formål innen forskning, kultur og humanitært arbeid.

Kavlifondet eier 100% av Kavlikonsernet, og det er denne eierskapsmodellen som gjør Kavlifondets allmennyttige virksomhet mulig.

Hvert år siden Kavlifondet ble eier i 1962, har konsernet økt omsetningen. Konsernet har nå en lønnsomhet som gir et godt grunnlag for Kavlifondets utdelinger. Fondet har siden starten delt ut cirka 370 millioner kroner. Bare de siste tre årene (2012-2015) har fondet delt ut cirka 140 millioner kroner.

Det formelle navnet er O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond, men i dagligtale brukes benevnelsen Kavlifondet. På engelsk brukes "The Kavli Trust".

Bakgrunnen for Kavlifondet[rediger | rediger kilde]

Kavlikonsernet ble grunnlagt av Olav Kavli i 1893. Det var sønnen Knut som i 1962 bestemte at en stiftelse skulle eie og drive konsernet videre. Det er etter Knut Kavlis retningslinjer at Kavlifondet styrer Kavlikonsernet den dag i dag.

I Kavlifondets formålsparagraf heter det: "O. Kavli og Knut Kavlis Almennyttige Fond (Kavlifondet) er en stiftelse som har til formål gjennom tildeling av midler, etter nærmere bestemmelse av Kavlifondets styre, å fremme humanitære formål, forskning og kultur."

Organisering[rediger | rediger kilde]

Kavlifondet består av et styre som selv oppnevner nye medlemmer når noen fratrer. I 2015 består styret av Aksel Mjøs (styreleder), Solfrid Lind og Dag J. Opedal. Daglig leder Inger Elise Iversen er eneste administrativt ansatte.

Tydelig utdelingsstrategi[rediger | rediger kilde]

Kavlifondet ønsker å oppnå størst mulig nytteeffekt av de enkelte tildelingene, og arbeider for at de samlede utdelingene skal bi betydelige over tid. Formål, geografi og tema ligger til grunn for utvelgelsen. halvparten av midlene går til humanitære formål, tretti prosent til medisinsk forskning og tjue prosent til kultur. Halvparten av midlene blir fordelt i land der Kavlikonsernet har virksomhet (Norden og Storbritannia) og halvparten blir fordelt globalt.

Kavlifondet har et langsiktig samarbeid med flere organisasjoner og institusjoner, og støtter både nasjonale og internasjonale prosjekter. Fondet tar normalt ikke i mot søknader, men jobber selv oppsøkende for å finne egnede samarbeidspartnere.

Historien om Kavlikonsernet[rediger | rediger kilde]

Kavli Olav babysie.png

Olav Kavli (1872-1958) kom fra gården Årø rett utenfor Molde, og var fjerdemann i en søskenflokk på seks. Olav Kavli viste tidlig et talent for økonomi. Hans første store investering var en utdannelse.

18 år gammel reiste han til Bergen hvor han gikk et tre måneders kveldskurs på en handelsskole. I 1893 fikk han handelsbrevet, som den gang var obligatorisk for alle som ville drive handelsvirksomhet. Samme år etablerte han Kavli. I 1924, etter mye prøving og feiling, presenterte Olav Kavli verdens første holdbare smøreost, Primula. Lanseringen av Primula var gjennombruddet for Kavli, og den dag i dag er smøreosten et viktig produkt i Kavlis sortiment.

Olav kavli var en dyktig markedsfører med internasjonale ambisjoner. Han bygde sterke handelsrelasjoner internasjonalt gjennom hyppige forretningsreiser til særlig Europa og USA, men også til mange andre land i verden.

Sønnen Knut Kavli (1896-1965) begynte i selskapet i 1924. Det var han som var drivkraften da Kavli ble en internasjonal bedrift med fabrikker i Danmark (1935), England (1936) og Sverige (1940). Allerede før første verdenskrig eksporterte Kavli til over 50 land.

Olav Kavli døde i 1958 og overlot driften og eierskapet av selskapet til sønnen Knut.

Kavlifondet: Arven etter Knut Kavli[rediger | rediger kilde]

Knut Kavli var gift med en kjent svensk kulturpersonlighet, Karin Kavli. De fikk ingen barn som kunne overta driften av selskapet. Knut Kavli ønsket å sikre konsernet en langsiktig og samfunnsengasjert eier, og stiftet derfor Kavlifondet i 1962 - en allmennyttig stiftelse der han plasserte alle selskapets aksjer. Knut Kavli bestemte også stiftelsens vedtekter, der det slås fast at overskuddet fra driften av Kavlikonsernet skal fordeles til forskning, kultur og humanitære formål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Formål
  2. ^ Vedtekter
  3. ^ Historien
  4. ^ Styret

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]