O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond
Knut Kavli.jpg
Knut Kavli, stiftelsens grunnlegger
Offisielt navnO. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond
Grunnlegger(e)Knut Kavli
TypeStiftelse
Org.nummer938 503 583
Stiftet25. april 1962[1]
LandNorge
HovedkontorMidtun
FormålHjelpearbeid, vitenskap, kultur
Nettstedhttp://www.kavlifondet.no

O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond, i dagligtale kalt Kavlifondet, er et almennyttig fond som mottar sine inntekter fra nærinsmiddelkonsernet Kavli. Deler av overskuddet i konsernet skal styrke og utvikle virksomheten, mens resten går til allmennyttige formål innen forskning, kultur og humanitært arbeid.

Kavlifondet eier 100% av Kavli-konsernet.

Fondet har siden starten i 1962 delt ut cirka 370 millioner kroner. I årene 2012 til 2015 delte fondet ut cirka 140 millioner kroner.

Det formelle navnet er O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond, men i dagligtale brukes benevnelsen Kavlifondet. På engelsk brukes «The Kavli Trust».[2]

Bakgrunnen for Kavlifondet[rediger | rediger kilde]

Kavlikonsernet ble grunnlagt av Olav Kavli i 1893. Det var sønnen Knut som i 1962 bestemte at en stiftelse skulle eie og drive konsernet videre. Kavlifondet styrer fortsatt Kavlikonsernet i tråd med Knut Kavlis retningslinjer.

I Kavlifondets formålsparagraf heter det: «O. Kavli og Knut Kavlis Almennyttige Fond (Kavlifondet) er en stiftelse som har til formål gjennom tildeling av midler, etter nærmere bestemmelse av Kavlifondets styre, å fremme humanitære formål, forskning og kultur.»

Organisering[rediger | rediger kilde]

Kavlifondet består av et selvsupplerende styre. I 2016 består styret av Aksel Mjøs (styreleder), Solfrid Lind, Silvija Seres og Dag J. Opedal. Daglig leder Inger Elise Iversen er eneste administrativt ansatte.

Utdelinger[rediger | rediger kilde]

Formål, geografi og tema ligger til grunn for utvelgelsen. Halvparten av midlene går til humanitære formål, tretti prosent til medisinsk forskning og tjue prosent til kultur. Halvparten av midlene blir fordelt i land der Kavlikonsernet har virksomhet (Norden og Storbritannia), mens resten blir fordelt globalt.

Kavlifondet samarbeider med flere organisasjoner og institusjoner, og støtter både nasjonale og internasjonale prosjekter. Fondet tar normalt ikke imot søknader, men oppsøker selv egnede samarbeidspartnere.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kavli Olav babysie.png

Grunnleggeren Olav Kavlis sønn Knut var gift med Karin Kavli. De fikk ingen barn som kunne overta driften av selskapet. Knut Kavli ønsket å sikre konsernet en langsiktig og samfunnsengasjert eier, og stiftet derfor Kavlifondet i 1962 som allmennyttig stiftelse der han plasserte alle selskapets aksjer. Knut Kavli bestemte også stiftelsens vedtekter, der det slås fast at overskuddet fra driften av Kavlikonsernet skal fordeles til forskning, kultur og humanitære formål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://kavlifondet.no/2012/09/historien/
  2. ^ «Home». Kavli Trust (engelsk). Besøkt 13. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]