Nyköpingshus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nyköpingshus

Nyköpingshus, (Nyköpings slott) var opprinnelig en middelalderborg i Nyköping i Sverige som er delvis i ruiner.

Borgens opphav var et kastell fra slutten av 1100-tallet som ble bygget på i flere omganger. Trolig var det Birger jarl som startet borgbyggingen. På Albrekt av Mecklenburgs tid hadde den tyske ridderen Raven van Barnekow borgen i forlening og foretok viktige byggearbeider på slottet. En senere eier var Bo Jonsson Grip.

I middelalderen ble det foretatt ytterligere om-og påbygginger. Gustav Vasa forsterket utbyggingen med hensyn til forsvaret av borgen og det finnes bevart et rundt kanontårn fra hans tid.

På slutten av 1500-tallet bygget hertug Karl, den senere Karl IX av Sverige, borgen om til et renessanseslott. Slottet brant ned sammen med resten av byen i 1665 og ble ikke oppført igjen. Deler av bygningsmaterialet ble i stedet benyttet til ombygging av Stockholms slott.

1900-tallet pusset man opp deler av slottet og det inneholder blant annet Sörmlands museums permanente utstillinger.

Hendelser på slottet[rediger | rediger kilde]

Den 11. desember 1317 fant Nyköpings gjestebud sted på ridderborgen ifølge Erikskrøniken. Denne julefesten endte fatalt for hertugene Erik og Valdemar, brødre av kong Birger Magnusson.

Nyköping-recessen ble undertegnet på Nyköpingshus 20. september 1396. Denne begivenheten er en av de viktigste hendelsene i Norden i middelalderen og var en forutsetning for dannelsen av Kalmarunionen året etter.

Svante Sture d.y. og Märta Eriksdotter Leijonhuvud feiret bryllupet sitt på Nyköpingshus 3. mars 1538.

Av andre begivenheter kan nevnes at Karl IX døde her 30. oktober 1611 og Karl X Gustav ble født på slottet 8. november 1622

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]