Nyköpings gjestebud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hva som er igjen av Nyköpingshus, hvor Nyköpings gjestebud skjedde i 1317.

Fra Erikskrøniken:

Hertogane soffwo bade mädhan
ok lagho i thera sängh nakne.
Ther wider wordho the wakne
at dörren osakta up gik.
– – -
Ther kom konungin gangande nidher,
stirnande öghom, hardla vreder.
«Minnes idher nakot aff Haatwna leek?
Fulgörla minnes han mik!
Thenne er ey bätre än hin!»


Nyköpings gjestebud var Sveriges kong Birger Magnussons julefeiring den 11. desember 1317 på slottet Nyköpingshus. Gjester var blant annet hans brødre, hertugene Erik Magnusson og Valdemar Magnusson. Senere på natten lot kongen sin brødre hertugene bli arrestert, og satte dem i Nyköpingshus’ fengselstårn for å sulte i hjel.

Forhistorie[rediger | rediger kilde]

Brødrene Valdemar, hertug av Finland og mere, og Erik, hertug av Västergötland og mere, hadde tidligere gjennomført et kupp mot Sveriges kong Birger, se Håtunaleken. Etter at de danske og norske kongene hadde grepet inn ble det oppnådd forlik i 1310 og Sverige ble delt mellom brødrene i tre suverene stater.

Gjestebudet[rediger | rediger kilde]

Elleve år senere ble hertugene Erik og Valdemar i forsoningens tegn innbedt til å feire jul på Nyköpingshus med kong Birger og dronning Märta Eriksdatter av Danmark. Natten mellom den 10. og 11. desember 1317 ble det holdt en bankett som skulle gå inn i historien som «Nyköpings gjestebud».

I henhold til Erikskrøniken gikk begge hertugene til sengs mens kongens riksdrots Johan von Brunkow kom med et kompani armbueskyttere og fengslet begge hertugene. Kong Birger innfant seg selv og minnet dem om Håtunaleken: «Minns ni något av Håtunaleken? Jag minns den klart.»

Hertugene fengsles[rediger | rediger kilde]

Hertugene Erik og Valdemar ble plassert i slottets fengselshull. Kong Birger hadde imidlertid feilbedømt det politiske situasjonen i landet. Det brøt ut opprør i 1318 mot ham og han ble tvunget til å flykte til Gotland og herfra dro han senere videre til Danmark. Hertugene visste at de ikke noe forsoning å vente fra Birger og de lot opprette sine testamenter etter fem uker i fengselshullet. De ble datert den 18. januar 1318 og finnes fortsatt bevart. En av de som eksekverte testamentene var stormannen Birger Persson (Finstaætten)|Birger Persson. Kort tid etter døde begge brødrene i fengselet. I henhold til tradisjonen døde de etter pinefull sultedød.

Dermed gjensto kun den gamle enkedronningen Helvig av Holstein (Magnus Ladulås’ gemal) og dronning Märta i landflyktighet samt den unge kongen, hertug Eriks sønn Magnus Eriksson.

Dramatiseringer[rediger | rediger kilde]

August Strindberg har skrevet et teaterstykke om hendelsene, og landsantikvarien Ivar Schnell har skrevet stykket Nyköpings Gästabud basert på det historiske gjestebudet. Det ble oppført første gangen i 1942 ved det årlige midtsommerfesten på Nyköpingshus. Etter at midtsommerfestene opphørte ble skuespillet framført årlig i løpet juli måned på samme sted. Fra 1997 ble det spilt en annen versjon av stykket, forfattet av Lennart Lidström.