Norway House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Luffoto av Nelson River ved Norway House i provinsen Manitoba i Canada.
Inside the fort, Hudson's Bay Company post, Norway House, NWT (now Manitoba), 1878

Norway House er et bygdesamfunn på rundt 5000-6000 mennesker rundt 30 km nord for Winnipegsjøen, ved bredden av det østlige kanalen Nelson River i provinsen Manitoba i Canada. Samfunnet bruker navnet Norway House med Norway House Cree Nation Indian reservation (Kinosao Sipi Cree Nation). Dermed har Norway House både en politisjef (sheriff) og en borgermester.

Samfunnet er lokalisert 456 km (i luftlinje) nord for Winnipeg, 208 km (i luftlinje) øst for The Pas og 190 km (i luftlinje) sør for Thompson. Avstand etter veien fra Winnipeg er ca. 800 km, fra Thompson ca. 300 km. Store økonomiske aktiviteter omfatter kommersielt fiske, fangst, tømmerhogst og offentlige tjenester.

Historie[rediger | rediger kilde]

Indianere kommer for pelshandel til Norway House ca 1880

Etter ankomsten av europeerne i Nord-Amerika, ble elva Hayes et viktig ledd i utviklingen av Canada.Hayes elven ble ruten mellom York Factory og det indre vestlige Canada for oppdagere, pelshandlere og europeiske nybyggere fra 1670 til 1870 fordi transporten var enklere og maten var lettere tilgjengelig. Etter Anthony Henday's undersøkelsene ble Joseph Smith sendte i 1756, fra York Factory, for å utforske området. Han forserte opp elven Nelson i søken etter Lake Winnipeg. Han nådde Little Playgreen Lake 21. september samme år.

I 1816 sendte Lord Selkirk ut en flokk nordmenn, antageligt eksfanger, for å bygge en vei fra York Factory til Lake Winnipeg. De bygde Norway House på Mossy Point (vestsiden av utløpet) i 1817 og erstattet den tidligere Jack River utposten på det stedet. I den siste perioden av rivaliseringen mellom Hudson's Bay Company og North West selskapet; Før de ble sammeslått i 1821, organiserte Colin Robertson, av Hudson's Bay Company fra sitt kontor i Montreal, en brigade av for det meste fransk-kanadiere ledet av John Clarke.Denne brigade reiste til "Athabasca country" for å konkurrere med North West selskapet ved å utvikle handel og forsyningslinjer til kolonistene, i tillegg til selskapets vanlige virksomhet med bytting av pelsverk.

I 1822 passerte guvernør Simpson Norway House midt-vinters på vei til Cumberland House. Simpson reiste gjennom Norway House på sin vei frra York Factory til Columbia District i 1824-25. Han lette etter en raskere rute enn tidligere brukt. Denne ruten, som passerte gjennom Norway House, fulgte elva Saskatchewan og over Athabasca passet; Ble i etterkant brukt av York Factory Express

I 1826 forlot selskapet sin posisjon på Mossy Point i favør av sin nåværende posisjon på East River, eller som det er nå kjent, Jack elven for å bli nærmere fisket, matforsyningen av sin befolkning. I 1830, Cumberland House var tidligere den viktigste innlegget i interiøret, fortrengt av Norge House. Fra 1830-tallet, den Råd av Hudson's Bay Company (årlige møter i sin Chief Factors) møttes i Norge House snarere enn York Factory. Disse møtene vil medføre planlegging vedtak for neste år og tilbud fra kontorist til Chief Trader og fra Chief Trader til Chief Factor. Slike kampanjer var innenfor myndighet guvernøren og komiteen. Anbefalingene fra rådet vil bli gitt til guvernør Simpson som ville gjøre hans anbefalinger til London.

Den siste av de store Nord-rådet møter som ble startet av Simpson et halvt århundre tidligere, ble sammenkalt i Norway House av Donald Smith i juli 1870. Mennene møttes rundt ett stort eikebord med Smith som ny guvernør etter hans suksess i forhandlingene tidligere samme år ved opprøret i Red River; på vegne av Canada. Dette bemyndiget ham til å representere dem i London om rettigheter angående andeler av en overgangssum på 300,000£ for Rupert's Land.