Northwest Airlines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Northwest Airlines
IATA: NWICAO: NWA
KallesignalNORTHWEST
Grunnlagt1. september 1926
Avviklet drift31. januar 2010 (Slått sammen med Delta Air Lines.)
HovedflyplasserDetroit Metropolitan Wayne County Airport
Minneapolis-Saint Paul International Airport
Memphis International Airport
BonusprogramWorldPerks
AllianseSkyTeam
Antall fly308 (+20 ordre)(Ved opphør)
Destinasjoner254
SlagordNow You're Flying Smart
HovedkontorEagan i Minnesota, USA
NøkkelpersonerEd Bastian (adm. dir.)
Nettsidehttp://www.nwa.com

Northwest Airlines er et tidligere amerikanske flyselskap som ved avviklingen var det sjette største flyselskapet i verden. Selskapet var tradisjonelt kjent for sine ruter til Asia, og hadde en tid markedsnavnet «Northwest Orient». Northwest Airlines ble slått sammen med Delta Air Lines i slutten av oktober 2008 til det som ble verdens største flyselskap.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble opprettet 1. oktober 1926 som «Northwest Airways» med postfly mellom Minneapolis og Chicago, og passasjertrafikk startet året etter. Ruter til Tokyo, Shanghai, Seoul og Manila i Asia ble opprettet i 1947.

Jetfly ble introdusert med Douglas DC-8-33 fly på Asia-rutene i 1961. Etter få år ble de avhendet. Etterhvert fikk selskapet også Boeing 707, Boeing 720 og Boeing 727. På de kortere rutene ble Douglas DC-9 satt i drift fra 1967, og flere av disse er fortsatt i tjeneste. De store Boeing 747 ble introdusert i 1970, og i 1972 kom DC10-40 i trafikk.

Etter å ha satset mye på ruter over Stillehavet begynte Northwest i 1979 med ruter over Atlanterhavet til København og Stockholm. Dereguleringen i amerikansk luftfart i 1978 gjorde at Northwest kunne opprette flere innenriksruter.

Den 23. januar 1986 vokste Northwest i omfang ved oppkjøp av Republic Airlines, og antall ansatte gikk opp fra 17 000 til 33 000.

Samarbeid med KLM startet i 1991 med ruten Minneapolis–Amsterdam, og selskapene ble knyttet nærmere sammen i 1993. Alliansen består fortsatt, og er av juridisk betydning fordi den har dispensasjon fra antitrustregler, men begge selskapene har siden 2004 vært med i den større alliansen SkyTeam.

Terrorangrepet 11. september var et slag mot hele flyindustrien og selv om Northwest ikke mistet noen fly i de terrorhandlingene, merket også de de økonomiske ringvirkningene. Tross flere sparetiltak gikk Northwest inn i konkursbeskyttelse i 2005. Blant effektene av konkursbeskyttelsen er at de ansatte har mistet streikeretten, selv om det har vært ganske intense kamper i rettsvesenet om dette.

Northwest slo seg sammen med Delta Air Lines i oktober 2008. I en overgangsperiode eksisterte fortsatt varemerket Northwest, men selskapet ble helt innlemmet i Delta i januar 2010.

Rutenettverk[rediger | rediger kilde]

McDonnell Douglas DC-10-30 i fargesettingen som ble brukt i perioden 1989–2004, her sett fra London Gatwick Airport.

Northwest hadde et omfattende rutenettverk med hovedflyplasser i Minneapolis/Saint Paul, Detroit og Memphis. Flere internasjonale ruter gikk også til Narita-flyplassen ved Tokyo og Schiphol i Amsterdam. Noe mindre omfattende flyplasser, men likevel med flere Northwest ruter, var Milwaukee og Indianapolis.

I tillegg til hovedflyselskapet hadde Northwest kontrakter med flere andre selskaper som tilbød avganger på mindre trafikkerte ruter under navnet «Northwest Airlink». Likevel hadde hovedselskapet flere ruter til mindre byer, noe som ble muliggjort av at de har mange forholdsvis mindre fly av typen DC-9.

Nettverket for hovedselskapet omfattet 45 stater, alle bortsett fra Delaware, Kansas, South Carolina, Vermont og West Virginia. Datterselskapet Northwest Airlink hadde ruter til de fire sistnevnte statene.

Flyflåte[rediger | rediger kilde]

Northwest hadde ved avviklingen en av USAs eldste flyflåter, med en snittalder på 18,3 år. Mye av dette skyldes at Northwest hadde over 100 McDonnell Douglas DC-9 fly, en flytype som de fleste andre selskap i senere tid erstattet med mer moderne, støysvake og miljøvennlige typer. Disse flyene var imidlertid i ferd med å bli utrangert etter hvert som de nådde sin maksimale levealder. Beholdningen av disse flyene gjorde det mulig for Northwest å eie egne fly, men drivstofforbruket var forholdsvis stort.

Ellers satte Northwest inn flere Airbus A319 og Airbus A320 på kort- og mellomdistanseruter, og Boeing 757 på litt lengre ruter.

Interkontinentale flygninger ble betjent av flytypene Airbus A330, Boeing 747-400, og Boeing 757. Northwest benyttet ellers som det siste store amerikanske selskapet flytypen McDonnell Douglas DC-10 inntil 2007, da den ble avløst av Airbus A330, som har mer moderne underholdningssystemer og langt lavere drivstofforbruk. A330-flåten bestod av 32 slike fly, 21 av den større A330-300 og 11 av den forkortede A330-200 serien. Northwest hadde utstyrt en del Boeing 757-maskiner med winglets for å forbedre rekkevidden og minske drivstofforbruket, og satte dem i trafikk på mindre trafikkerte ruter over Atlanterhavet i likhet med Continental Airlines. Blant annet var det planlagt en ny rute mellom Amsterdam og Hartford/Springfield. På ruter over Stillehavet til Asia hadde Northwest også 19 stk av typen Boeing 747. Northwest hadde også bestilt Boeing 787 fly før det ble avviklet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]