Northrop Grumman B-21 Raider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Northrop Grumman B-21)
Hopp til navigering Hopp til søk
Northrop Grumman B-21 Raider
Artist Rendering B21 Bomber Air Force Official.jpg
Informasjon
Rollebombefly
ProdusentNorthrop Grumman
Brukt avU.S. Air Force

Northrop Grumman B-21 Raider[1] er et amerikansk bombefly som er under utvikling av våpenprodusenten Northrop Grumman Corporation.

U.S. Air Force startet innkjøpsprogrammet i juli 2014. En kontrakt med en av to konkurrerende produsenten, Boeing og Lockheed Martin samt Northrop Grumman, var forventet å bli signert i 2015. U.S. Air Force planlegger at minst 80-100 bombefly skal bygges til en kostnad opp mot 44-55 milliarder dollar.[2]

Spesifikasjonene for flyet er ikke helt kjent, men bombeflyet skal være såkalt stealth, med en marsjfart under lydens hastighet og med en rekkevidde på opptil 10.000 kilometer. Flyet skal være mindre enn Northrop Grumman B-2 Spirit og anvende samme motorer som det nye taktiske flyet Lockheed Martin F-35.

Planen er at det nye flyet skal være i operativ bruk omkring 2025 med hensyn til at nåværende strategiske bombefly, 76 Boeing B-52 Stratofortress, 63 Rockwell B-1 Lancer og 20 B-2, er forholdsvis gamle, og at dermed en stor del av bombeflyflåten er i ikke-operativ stand ved hvert tidspunkt. B-21 skal erstatte B-52 og B-1.

Referanser[rediger | rediger kilde]