Capul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Capul
USS «Essex» (LHD 2) seiler forbi Capuls fyr på ferd gjennom San Bernardino-stredet.
LandFilippinenes flagg Filippinene
Statuskommune
Postnummer6408
Retningsnummer55
Areal35,56 km²
Befolkning12 323[1] (2020)
Bef.tetthet346,54 innb./km²
Antall husholdninger2 712
SpråkAbaknon, waray-waray, tagalog Rediger på Wikidata
Høyde o.h.73 meter
Nettsidewww.capul-nsamar.gov.ph/
Kart
Capul
12°25′23″N 124°10′55″Ø

Capul er en filippinisk bykommune i provinsen Northern Samar. Den ligger på øya Capul vest for øya Samar. Folkemengden er på 10 619 innbyggere.

Navn[rediger | rediger kilde]

Byens og øyas navn er avledet fra Acapulco, etter havnebyen på den meksikanske stillehavskysten.[2] Før spanjolene gav dette navnet, het den Abak.

Historie[rediger | rediger kilde]

På Capul bygde de spanske koloniherrer på 1700-tallet festningen Fuerza de Capul; den tjente til kontroll med skipsfarten gjennom San Bernardino Strait, det viktige og navigasjonsmessig krevende stredet mellom Luzon og Samar på den viktige leden for galleontrafikken mellom Manila og over Stillehavet til Acapulco i Ny-Spania (Mexico), og dessuten som varsling av moro-pirater som måtte nærmet seg øya. Farvannene gjennom

Capul var hovedstad for Samar fra 1848 til 1852.

Språk[rediger | rediger kilde]

Språket på øya er et ganske annet enn de som tales i området. På Capul benytter man språket inabaknon. Inabaknon er av språkgruppen sama-bajaw og er beslektet med sama-bajawspråkene på Mindanao, men ikke med visayaspråkene. Det lave antall som taler språket tilsier at det er et truet språk.

Barangayer[rediger | rediger kilde]

Capul har de følgende barangayer: Aguin, Jubang, Landusan, Oson, Poblacion Barangay 1, Poblacion Barangay 2, Poblacion Barangay 3, Poblacion Barangay 4, Poblacion Barangay 5, Sagaosawan, San Luis, Sawang.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]