Northern Pacific Railway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Linjekart

Northern Pacific Railway (forkortet NP) var et amerikansk jernbaneselskap med hovedkvarter først i Brainerd, Minnesota og senere i St. Paul. Selskapet ble stiftet i 1864, og eksisterte frem til 1970 da det ble innlemmet i Burlington Northern Railroad - som i sin tur fusjonerte med Atchinson, Topeka & Santa Fe Railway og dannet Burlington Northern & Santa Fe Railway (omdøpt BNSF Railway i 2005).

Historie[rediger | rediger kilde]

Trebro i Cascade Mountains i 1887 som illustrerer utfordringene jernbaneingeniørene møtte
Panoramavogn brukt på passasjertoget North Coast Limited
Burlington og Northern Pacific samarbeidet om å drive ekspresstog mellom Chicago og Tacoma/Seattle

I 1864 signerte USAs president Abraham Lincoln et føderalt charter for bygging av en transkontinental jernbanelinje fra de store sjøene til Puget Sound ved Stillehavet. Prosjektet fikk navnet Northern Pacific Railroad. Finansfirmaet Jay Cooke & Company i Philadelphia tok på seg å selge obligasjoner for å finansiere prosjektet. Etter å ha skaffet til veie 30 millioner dollar, startet byggearbeidet i 1870. Prosjektet mottok også statssubsidier i form av tildelinger av landområder langs linjen (land grants), men det fikk ingen statlige lån. I 1873 gikk selskapet konkurs i kjølvannet av børskrakket samme år, og byggearbeidene stoppet opp. Northern Pacific ble reorganisert ved å konvertere obligasjoner til aksjer. I 1875 var selskapet overtatt av investorer fra USAs østkyst, og med friske penger startet arbeidet opp igjen.

USAs andre transkontinentale jernbanelinje[rediger | rediger kilde]

I 1881 kjøpte Henry Villard - eieren av Oregon Railway & Navigation Company - seg opp i Northern Pacific og ble president. I 1883 ble den seremonielle siste skinnespikeren slått inn ved Gold Creek nær Garrison i Montana, og Northern Pacific Railroad ble USAs andre transkontinentale jernbanelinje. NPs transkontinentale tog benyttet sporene til Oregon Railway & Navigation Co. mellom Walulla junction og Portland der NPs egen linje til Tacoma var ferdig. Togene måtte også krysse Columbia River ved hjelp av en jernbaneferge. Villard var NPs president fra 1881 til 1884 da han mistet kontrollen over selskapet og trakk seg.

Stikningslag fra Northern Pacific hadde allerede i 1881 funnet en trasé med tunnel over Stampede Pass i Cascade Mountains. Henry Villard hadde blokkert prosjektet i tiden han var president - delvis på grunn av de høye stipulerte kostnadene, og delvis fordi linjen ville svekke Villards eget transportselskap. NPs nye president Robert Harris besluttet å ta opp igjen arbeidet med linjen over Stampede Pass, og i begynnelsen av 1886 var entreprenører i gang med å bygge linjen mellom Pasco og Tacoma. I 1887 var en midlertidig linje med sikksakk-spor over Stampede pass ferdig, og ga Northern Pacific direkte forbindelse til Tacoma uten å måtte være avhengig av å bruke andre selskapers spor. 10 måneder senere - i mai 1888 åpnet Stampede Pass-tunnelen og eliminerte linjen med sikksakk-spor over fjellet. Selv om den midlertidige linjen bare var i drift i 10 måneder, var nettoinntektene høyere enn byggekostnadene.

James J. Hill[rediger | rediger kilde]

Northern Pacifics linje hadde vært kostnadskrevende å bygge, og i kjølvannet av børskrakket i 1893 gikk selskapet konkurs på nytt. Det ble satt under administrasjon (receivership), og i 1896 ble selskapet reorganisert og omdøpt Northern Pacific Railway. Northern Pacific Railway var gjeldstynget og hadde økonomiske problemer helt til James J. Hill - eieren av Great Northern Railway - kjøpte seg opp og fikk kontroll over selskapet i slutten av 1900. I 1901 kjøpte Northern Pacific og Great Northern i samarbeid opp Chicago, Burlington & Quincy Railroad, og sikret seg dermed tilgang til Chicago som var et viktig transport- og jernbaneknutepunkt. I 1905 ble Spokane, Portland & Seattle Railway stiftet av Northern Pacific og Great Northern. Hensikten var å bygge jernbanelinjer mellom Spokane og Portland (og senere Seattle). Fire jernbaneselskaper var nå kontrollert av en selskapskonstellasjon som ble kalt Hill Lines.

Sammenslåingsforsøk[rediger | rediger kilde]

James Hill ønsket å samle jernbaneselskapene han kontrollerte i ett selskap, og opprettet i samarbeid med J.P. Morgan Northern Securities Company i 1901. Formålet med dette selskapet var å fungere som holdingselskap for Northern Pacific og Great Northern, og dermed samle de to jernbanene under samme ledelse. I 1904 ble Northern Securities tvangsoppløst etter en kjennelse i USAs høyesterett.

Et nytt forsøk på å samle Hills jernbaner i ett selskap ble gjort i 1927, men Interstate Commerce Commission nektet å godkjenne fusjonene med mindre Northern Pacific og Great Northern ga fra seg kontrollen over Chicago, Burlington & Quincy. Dette var en uakseptabel betingelse for de to selskapene, og det ble ikke noe av fusjonen. Først i 1970 ble stor-fusjonen godkjent av myndighetene. Great Northern Railway, Northern Pacific Railway, Chicago, Burlington & Quincy Railroad og Spokane, Portland & Seattle Railway ble slått sammen til Burlington Northern Railroad.

[rediger | rediger kilde]

Inspirasjonen til selskapets logo fikk sjefsingeniør E. H. McHenry da han var på verdensutstillingen i Chicago i 1893. Han besøkte den koreanske utstillingen, og ble fascinert av den slående enkelheten i symbolet i det koreanske flagget. Northern Pacific var på jakt etter en passende logo, og McHenry var overbevist om at at dette symbolet ville være en god kandidat. Han presenterte forslaget sitt da han returnerte til hovedkvarteret i St. Paul, og med noen modifikasjoner ble logoen tatt i bruk.[1]

Logoen er inspirert av den kinesiske Monad - også kalt Yin og Yang. Symbolet indikerer jernbanens tilknytning til det fjerne østen, og finnes også i det Sør-Koreanske flagget. Selskapet brukte også teksten Yellowstone Park Line i logoen, og markedsførte togene sine som den eneste direkteruten til Yellowstone nasjonalpark.

Andre virksomheter[rediger | rediger kilde]

DS «Northern Pacific»

Skipsfart[rediger | rediger kilde]

I 1914 opprettet James Hill Great Northern Pacific Steamship Company som var datterselskap av Northern Pacific Railway (som var under Hills kontroll på dette tidspunktet). Rederiet hadde to skip: DS «Northern Pacific» og DS «Great Northern». Disse gikk i ruter langs kysten fra Seattle og Portland til San Francisco. Rederiet var ikke noen suksess, og det ble oppløst i 1917 (samtidig med at USA rekvirerte skipene i forbindelse med første verdenskrig).[2]

Hotell[rediger | rediger kilde]

I 1891 åpnet Northern Pacific Railway (gjennom sitt datterselskap Yellowstone Park Association Company) sitt nye Lake Hotel i Yellowstone nasjonalpark, Wyoming. Hotellet ligger ved nordvestbredden av Yellowstone Lake, og per 2023 drives det fortsatt som overnattingssted (under navnet Lake Yellowstone Hotel & Cabins).[3] Det ble i 1991 oppført i National Register of Historic Places (som noenlunde tilsvarer verneverdig status i Norge).[4]

Passasjertog[rediger | rediger kilde]

North Coast Limited omkring 1910.

I likhet med andre jernbaneselskaper hadde Northern Pacific Railway passasjertog med egne navn og vognsett. Navnene ble brukt i markedsføring, og vognsettene hadde vanligvis høyere standard enn regulære passasjertog.

Noen av Northern Pacifics navngitte passasjertog:

  • North Coast Limited: Chicago - Seattle og omvendt
  • Mainstreeter: Chicago - Seattle (samme som North Coast Limited, men med mange flere stoppesteder)
  • Northern Pacific Express / Atlantic Express: Chicago - Tacoma / Tacoma - Chicago
  • Lake Superior Limited: St. Paul - Duluth og Superior

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]