North Petherton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
North Petherton
North Petherton
St Mary-kirken i North Petherton
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Sedgemoor
Admin. grevskap:Somerset
Seremon. grevskap:Somerset
StatusBy (town)
Befolkning6 730 (2011)

North Petherton er en liten by og verdslig sogn i Somerset i England. Den ligger i den østlige utkanten av fjellområdet Quantocks, og ikke langt fra naturområdet Somerset Levels.[1] I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 6 730 innbyggere.[2] Sognet omfatter også de mindre bosetningene Hamp, Melcombe, Woolmersdon og Huntworth.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Byens historie går minst tilbake til 900-tallet og var en viktig bosetning i angelsaksisk tid,[1] men var en landsby og ikke by helt frem til slutten av 1900-tallet. Den var da et av de største steder i landet som hadde status som landsby. I Domesday Book (1086) omtales stedet som Nortperet. Navnet kommer av at den ligger på nordsiden av elven Parrett. Sentrum er definert som et Område med arkeologisk potensiale, og flere av byens bygninger er vernet.

Som et tidligere marked og administrativt senter er North Petherton i dag i stor grad en pendlerby for arbeidstakere i Bridgwater som ligger 5 km i nordøst, og i Taunton som er 13 km i sørøst. Den ligger ved en av de historiske rutene gjennom Somerset, og 1730-årene ble det åpnet en hovedvei mellom Bridgwater og Taunton gjennom North Petherton. I 1970-årene ble M5 åpnet, noe som både førte til færre trafikkproblemer i sentrum og gjorde byen mer attraktiv for pendlere. Flere nye boligområder har kommet etter dette. Byen ligger også ved turveien Macmillan Way.

Sognekirken dedikert jomfru Maria har et 36 meter høyt tårn, som regnes for å være et av de høyeste i West Country. Det meste av kirken er fra 1400-tallet. Kirkeklokken ble laget i Bridgwater i 1807. Under den engelske borgerkrig var det i august 1644 en mindre trefning utenfor landsbyen, på stedet hvor Fore Street nå går mellom Community Centre og det tidligere George Inn.

Det årlige North Petherton Carnival er en del av West Country Carnival, og finner sted på søndagen etter første tirsdag i november.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gathercole, Clare: «North Petherton» Arkivert 19. oktober 2014 hos Wayback Machine. (PDF). The Somerset Urban Archaeological Survey. Somerset County Council.
  2. ^ «Statistics for Wards, LSOAs and Parishes — Summary Profiles» (XLS). Somerset Intelligence.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]