Hopp til innhold

North Country

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
North Country
Generell informasjon
Utgivelsesår2005
Prod.landUSA
Lengde126 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNiki Caro
ProdusentNana Greenwald
ManusforfatterClara Bingham
Laura Leedy
Michael Seitzman
MusikkGustavo Santaolalla
SjeffotografChris Menges
KlippDavid Coulson
Eksterne lenker

North Country er en amerikansk spillefilm av Niki Caro fra 2005. Filmen handler om en kvinnelig gruvearbeider, spilt av Charlize Theron, som går til sak mot et gruveselskap i det nordlige Minnesota etter seksuell trakassering. Filmen bygger løst på saken Jenson v. Eveleth Taconite Co., det første amerikanske gruppesøksmål for seksuell trakassering, som er beskrevet i boken Class Action av Clara Bingham og Laura Leedy Gansler. Samtidig har filmen flere temaer som ikke har bakgrunn i den virkelige historien, spesielt voldtekt og forholdet mellom mor og sønn. Filmen tar også opp sosiale kår for arbeiderklassen i den nordligste delen av USA på 1980-tallet og utkonkurreringen og nedbyggingen av tradisjonell gruvedrift i USA. Charlize Theron ble nominert til Oscar for beste skuespillerinne for rollen. Opptakene til filmen er gjort i byene Eveleth, Virginia og Minneapolis i Minnesota, og i New Mexico.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

I 1989 flykter Josey Aimes fra sin voldelige ektemann, tilbake til hjembyen i det nordlige Minnesota sammen med barna sine, Sammy og Karen. Hun flytter inn hos sine foreldrene Alice og Hank. Hank skammer seg over Josey, som fikk Sammy som tenåring med en ukjent far, og han mener Josey er promiskuøs. Josey får kontakt med en gammel bekjent, Glory Dodge, som jobber i en lokale jern-gruve. Han foreslår at Josey gjør det samme, ettersom en jobb i gruven gir seks ganger mer lønn enn det Jose får. Men dette gjør forholdet hennes til Hank, som også arbeider i gruven, enda vanskeligere. Han mener at kvinner ikke burde arbeide der. Så Josey og barna hennes flytter inn til Glory og mannen hennes, Kyle.

Josey blir raskt venn med flere andre kvinnelige arbeidere i gruven, men innser snart at kvinner er konstante mål for seksuell trakassering og ydmykelse fra mange av deres mannlige medarbeidere, som i likhet med Hank mener denne jobben er mer passende for menn. Josey blir mål for Bobby Sharp, hennes eks-kjæreste fra videregående skole. Josey forsøker å snakke med sin veileder, Arlen Pavich, om problemet. Men han nekter å ta bekymringene hennes på alvor. Kvinnene risikerer også ekstra trakassering, og til og med overgrep som gjengjeldelse, hvis de forsøker å snakke om disse problemene.

Bobby sprer rykter om at Josey forsøkte å forføre ham, noe som førte til at hans kone offentlig kjefter på og ydmyker Josey. Sammy begynner å irritere seg over hvordan andre i byen behandler dem, og han begynner å tro på sladder om morens påståtte promiskuitet. Josey tar bekymringene sine til gruve-eieren, Don Pearson. Men til tross for hans tidligere forsikringer om at han er der for å hjelpe dem, oppdager hun at han har invitert Arlen Pavich til møtet sammen med flere andre ledere, og de tilbyr å godta hennes oppsigelse med en gang. Noe hun nekter å gjøre.

Josey kontakter advokat Bill White, en venn av Kyle and Glory, om å hjelpe henne med søksmål mot bedriften. Bill råder henne til å få med flest mulig kvinner til et gruppesøksmål, som vil være det første søksmålet i sitt slag. De kvinnelige gruve-arbeiderne frykter å miste jobben, og møte ytterligere trakassering. Så Josey fortsetter saken alene. Hun oppdager at Glory har Lou Gehrigs sykdom, og helsen hennes forverres raskt. Alice og Hank krangler om Joseys søksmål. Når Hank fremdeles nekter å tilgi datteren, forlater Alice ham. På et møte i fagforeningen forsøker Josey å snakke med gruve-arbeiderne om å saksøke gruven, men de avbryter og fornærmer henne konstant. Dette får Hank til å stå opp for datteren, og irettesette sine kolleger for deres behandling av alle kvinnene i gruven.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]