Norske Modister og Hattedesignere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norske Modister og Hattedesignere er et norsk forbund for modister og hattemakere.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Året 2001 gikk de tre modistene Åse Strand, Britt Lønaas og Mona Strand sammen om å puste nytt liv i det sovende forbundet med navnet Norges modist- og hattemakerforbund. Dette opprinnelig store forbundet hadde lenge vært inaltivt, som følge av at det utover på 1970-tallet ble umoderne å bruke hatt, slik at det ble stadig færre hattebutiikker, og stadig dårligere arbeidsvilkår og inntektsmuligheter modister og hattemakere. De aller fleste som var igjen jobbet enten på Den Norske Opera eller på et teater. En tid så det ut til at modistfaget og -yrket stod i fare for å dø ut, med unntak for innen opera- og teaterbransjen.

Åse Strand ble den nye foreningens første valgte leder (2001 - 2005). Foreningen arrangerte årlig en Hattens Dag med hattestands, visninger og tildeling av Hattebrukerprisen. Hendelsene pågikk over en helg på Håndverkeren kurs og konferansesenter i Oslo. Det ble invitert til festmiddag på Bristol Hotel for medlemmer og hatteinteresserte. Fra 2005 - 2010 var Irene Myrbostad leder. Foreningens nye navn ble Norske Modister og Hattedesignere og foreningen oppdaterte vedtektene som var noe foreldet, og foreningen fikk en webside https://hattekunst.no/ . Hun ledet foreningen i en ny retning med utstillinger, hvorav flere juryerte og virket som kurator og prosjektleder en ny fem-års periode (2010 - 2015) i en periode hvor foreningen fungerte uten valgt leder. Anne-Kathrine Amundsen var foreningens tredje leder (2015 - 2022). Anne-Kathrine Amundsen er fagpolitisk engasjert med fokus på opplæring i modistfaget for å løfte modistenes vilkår . Målet er et det skal være mer attraktivt å ta i mot lærlinger i faget. Gunn Rosnes er nåværende (2022 -) leder. Rosnes er ansatt på modist/maske avdelingen ved Den Norske Opera.

PRISTILDELINGER BLANT MEDLEMMENE

Prisvinnere 2015 Anna-Lena Johansson, Göteborg. Lisa Franzén, Göteborg. Anne-Kathrine Amundsen, Oslo. Mona Strand, Oslo. Evelyn Olsen, Trondheim.

Prisvinnere 2011 I klassen Fascinator: Anne-Kathrine Amundsen, Oslo. I klassen Årets Villsau: Marit Onsøyen Bjercke, Oslo. I klassen Less Is More: Ingrid Herud Bråthen, Nesoddtangen. Publikumsprisen: Evelyn Olsen, Trondheim.

Prisvinnere 2008 Juryens 1. pris (delt): Evelyn Olsen, Trondheim og May Jacobsen Hvistendahl, Skåtøy

Ærespris May Aubert

Æresmedlem Ellinor Flor

"Hattebrukerprisen" Birger Løkeng (2005), Jono El Grande (2004)https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/2004/08/22/hatt-over-hatt/ , Arne Hjeltnes (2002)

(* En jury med tre eksterne personer med relevant kompetanse har stått for tildelingene)


OM FORENINGEN

Foreningens hovedformål er Å holde interessen for faget og yrket vedlike; Skape rom for medlemmers utvikling med vekt på den skapende prosessen; forbedre vilkårene for å ta annen/kompletterende fagutdannelse i tillegg til mulighetene for tradisjonell læretid; holde utstillinger og visninger og sørge for annen synliggjøring av fagområdet; øke markedets respekt, glede og kjøpevillighet; hevde det genuine modisthåndverk.

Medlemskap Kriterier for opptak til foreningen er bestått eksamen i modistfaget, tilsvarende fra Kunsthåndverkskolen/KHiO eller annen relevant utdannelse. Søkere som ikke har nevnte utdannelse kan søke om opptak ved å levere arbeider til vurdering av en nedsatt jury.

Venneforeningen Foreningen hadde i flere år en aktiv venneforening ledet av kunsthistorikeren, hatteentusiasten og Oslo-guiden Gerd Garstad. De interesserte ble invitert til åpninger av foreningens aktiviteter, tilbudt ekskursjoner, anledninger til faglig innblikk med foredrag og film, besøk i hatteverksteder, samt sosiale treff med hatten på. Venneforeningen tilbød billetter til Norsk Derby i Oslo og inviterte til julebord på Theatercafeen i Oslo.

FORENINGENS AKTIVITETER

2021 «Selvguidet hatteutstilling» i Oslo https://www.detskjerioslo.no/hvaskjer/120234.html Arkivert 24. oktober 2022 hos Wayback Machine.

2019 «Dampende Hatter» på Teknisk Museum i Oslo. https://www.tekniskmuseum.no/oslo-vitensenters-installasjoner/328-dampende-hatter

2015 «Svevende Hatter» på stabburet på Bogstad gård med gjesteutstillere fra Norge, Sverige, England og 1-dags fagseminar. https://www.detskjerioslo.no/hvaskjer/76705.html Arkivert 24. oktober 2022 hos Wayback Machine.

2011-2012 «Hodepryd & Øyenslyst» på Rådhusgalleriet i Oslo. 10-års Jubileumsutstilling m/ gjesteutstillere fra Norge, Danmark, England og USA og 2-dagers nordisk fagseminar [1] https://www.oblad.no/kultursaker-fra-frogn/underholdning/frogn/hattefin-til-hverdag-og-fest/s/2-2.2610-1.6007737 Oppfølgende vandreutstilling til Levanger kunstforening, Ski kunstforening, Asker kunstforening, Ullensaker kunstforening og Larvik kunstforening.

2008 «Mange Hatter» på Rådhusgalleriet i Oslo. Juryert medlemsutstilling og Catwalk på åpningen.

2008 «Catwalk over vollgraven» Hatteutstilling på Oscarsborg FestningGalleri Kommandanten http://wearableart.no/html/galleri_kommandanten0407.pdf

2007 «Stor hatteutstilling» på Galleri Kunstristen https://listen.no/event/norske-modister-og-hattedesignere-nmh-apner-en-stor-hatteutstilling

2007 Salgstands på GlasMagasinet i Oslo med catwalk i rulletrappene. arrangementet inkluderte historiske hatter og kostymer lånt fra Operaen og Oslo Nye Teater

2006 «Etter Eget Hode» utstilling Rådhusgalleriet i Oslo https://www.nettavisen.no/kultur/tre-lokale-kunstnere-i-radhuset/s/12-95-3422978060

2006 «Catwalk» på Yatzy. Et samarbeid med Melody Modes i Ndre Slottsgate i Oslo

2006 «Etter Eget Hode» på Rådhusgalleriet i Oslo, juryert medlemsutstilling

2006 «Gruppeutstilling» på Melody Modes i Nedre Slottsgate i Oslo

2005-2001 «Hattens Dag» på Håndverkeren i Oslo, ''Hattens Dag'' (lørd/sønd) med catwalk, utdeling av "Hattebrukerprisen", og festmiddag på hotel Bristol

2001 den 27. januar: Etablering av Norges Modist- og hattemakerforbund i Laugssalen

MEDIEOMTALE Hodepryd & Øyenslyst - Jubileumsutstillingen på Rådhusgalleriet i Oslo, 2011

The Hat Magazine (England) Issue nr. 48

TV2 God Morgen Norge (medbragt 15 hatter fra utstillingen) 4. febr.

NRK P1 (radiointervju fra Rådhusgalleriet) 5. febr.

VG Kultur og trend (to helsider) 9. febr.

Tidsskriftet KUNST PLUSS nr 1/2011 (flere sider)

Aften (baksiden) 9. febr.

Personae nr. 4 (årg. 3.)

Østlandets Blad (to helsider) 9. febr.

Akershus Amtstidende (tre helsider) 11. febr.

SE OG HØR, nr. 6. 11.-15. februar 2011

Romsdals Budstikke, 17. febr.

Diverse bydelsaviser i Oslo / osloområdet og andre steder i Norge

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]