Norsk Stein Jelsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk Stein Jelsa
LandNorge Norge

Norsk Stein Jelsa
59°22′36″N 6°03′18″Ø

Norsk Stein Jelsa er et steinbrudd for produksjon av byggeråstoffer ved Jelsa i Rogaland. Det er det største steinbruddet i Europa med en årlig produksjon på 10 millioner tonn. Steinbruddet ble etablert i 1987, og er per 2018 heleid av tyske Mibau-Stema.[1]

Opprettelsen av steinbruddet skjedde like etter anleggsslutt på vannkraftanlegget Ulla-Førre, og i starten ble tidligere anleggsutstyr fra Ulla-Førre brukt. Først i 1995, ved kjøp av 33% av eierandelene i steinbruddet, ble Mibau-Stema involvert.

Produksjonsprosessen starter med sprenging av fjell i et dagbrudd, deretter grovknusing, finere knusing og annen bearbeiding. Til slutt blir de ferdige produktene utskipet fra en av steinbruddets to kaianlegg. Det meste av produksjonen blir eksportert til Europa, hvorav 40% av produksjonen går til Tyskland.

Steinbruddet har en 90-tonns gravemaskin, to 100-tonns hjullastere og fem 100-tonns dumpere. Hovedknuseverket hos Norsk Stein Jelsa er en gyratoryknuser med en kapasitet på 3000 tonn per time.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ User, Super. «Jelsa - Mibau Holding GmbH». www.mibau-stema.com. Besøkt 24. april 2018.