Norsk Stein Jelsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk Stein Jelsa
Beliggenhet

Norsk Stein Jelsa
59°22′36″N 6°03′18″Ø

Norsk Stein Jelsa er et steinbrudd for produksjon av byggeråstoffer ved Jelsa i Rogaland. Det er det største steinbruddet i Europa med en årlig produksjon på 10 millioner tonn. Steinbruddet ble etablert i 1987, og er per 2018 heleid av tyske Mibau-Stema.[1]

Opprettelsen av steinbruddet skjedde like etter anleggsslutt på vannkraftanlegget Ulla-Førre, og i starten ble tidligere anleggsutstyr fra Ulla-Førre brukt. Først i 1995, ved kjøp av 33% av eierandelene i steinbruddet, ble Mibau-Stema involvert.

Produksjonsprosessen starter med sprenging av fjell i et dagbrudd, deretter grovknusing, finere knusing og annen bearbeiding. Til slutt blir de ferdige produktene skipa ut fra en av steinbruddets to kaianlegg. Det meste av produksjonen blir eksportert til Europa, hvorav 40% av produksjonen går til Tyskland.

Steinbruddet har en 90-tonns gravemaskin, to 100-tonns hjullastere og fem 100-tonns dumpere. Hovedknuseverket hos Norsk Stein Jelsa er en gyratoryknuser med en kapasitet på 3000 tonn per time.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ User, Super. «Jelsa - Mibau Holding GmbH». www.mibau-stema.com. Besøkt 24. april 2018.