Norsk-Russisk Kunstsenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Norsk-russisk kunstsenter»)

Norsk–Russisk Kunstsenter i Kirkenes var et samarbeidsprosjekt mellom norske og russiske kunstakademier, og blant annet Sør-Varanger kommune, Finnmark fylke, Barentssekretariatet, Utenriksdepartementet, Kulturdepartementet, Norsk kulturråd, Sør-Varanger Invest, det franske oljeselskapet Total. Prosjektet varte fra 1992 til 1996. I august 1992 ble Norsk-Russisk Kunstsenter åpnet med tilstedeværelse av dronning Sonja og kong Harald V av Norge.

N.R.K.S. i Gågaten, Kirkenes (1992-96)
Utstillingshallen

Historie[rediger | rediger kilde]

Initiativtagerne til Kunstsenteret var de lokale gründerne Hans Marius Møllersen og Kåre Tannvik som var eiere av det gamle Betanien Bedehus i gågaten i Kirkenes, og grensekommissær Hugo Overgaard som med sin hustru billedkunstner Berit Overgaard hadde den nødvendige ekspertisen på Russland og kunstaspektet. Begge hadde tidligere bodd 4 år i Moskva. Tilbakemeldingen på å delta i et norsk-russisk samarbeid var stor. Representanter for alle de norske kunstakademiene, i Bergen, Oslo og Trondheim, stilte opp. Fra Repininstituttet i St. Petersburg og Surikovinstituttet i Moskva kom rektorene O. Eremeev og A. Shepeljov personlig til Kirkenes for å diskutere prosjektet.

Konseptet, som var utarbeidet av Berit Overgaard, var i seg selv enkelt. Det gav 2 norske og 2 russiske kunststudenter anledning til å bo og arbeide sammen ved Kunstsenteret i Kirkenes i 3 måneder. Prosjektets sentrale idé og formål var å skape et kunstsenter og et miljø hvor nyutdannede profesjonelle kunstnere fra Russland og Norge kunne inspirere hverandre, og derved utvikle samarbeid mellom kunstnere i de to land. Oljeselskapet Total gav hver kr 30 000 i stipend. Etter endt opphold ble det holdet en utstilling i Kunstsenteret. En juryert utstilling av årets produksjon ble deretter sendt som vandreutstilling i både Norge og i Russland.

På grunn av Kirkenes' posisjon i Barentsregionen var det alltid meget prominente personer som åpnet utstillingene på Kunstsenteret: Rektorer fra Kunstakademiene i begge land, kulturministere fra begge land, utenriksministere fra begge land, ambassadører fra begge land, fylkesmannen i Finnmark, direktøren for oljeselskapet Total, ordføreren i Sør-Varanger kommune, kultursjefen i Sør-Varanger kommune og sjefen for Barentssekretariatet, og lignede.

I løpet av disse årene hadde 36 kunststudenter fra de to landene fått glede av oppholdet og Totals stipend. Mange av kunstnerne forsatte samarbeidet flere år etter oppholdet i Kirkenes. En annen effekt var også at unge norske kunststudenter som vil lære klassisk, figurativ tegning søkte seg til akademiene i Russland. Lokalt har Sør-Varanger kommune og Finnmark fylke fått et rikere kulturliv.

Hugo Overgaard fortsatte som styreleder helt til Norsk-Russisk Kunstsenter ble nedlagt i 1996. Aage Gaup, Arvid Sveen, Sissel Sofie Zahl og Berit Overgaard utgjorde den kunstneriske juryen i disse fire årene. Farida Nilsen med sin norsk-russiske kompetanse, var ansatt som dagligleder.

Utenom utstillingene av stipendiatarbeider, ble det også holdt en rekke andre kunstutstillinger av høy kvalitet i Kunstsenteret. Blant annet "Tre kunstneres syn på Tsjekov", med arbeider av tre samtidskunstnere fra Moskva, Igor Makarevitch, Juri Vasjenko og Oleg Vassiliev.

Lokalene ble også hyppig brukt til musikk og dansegrupper fra Russland. Etterhvert blir også den samiske og den finske kulturen inkludert. Det er blitt antydet at prosjektet har vært en av inspirasjonskildene for Pikene på broen i Kirkenes som i 2009 høstet slik offentlig anerkjennelse for sitt arbeide på tvers av grensene der nord.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]