Norner (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norner AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer898736032
BransjePlast, materialer, petrokjemi
Etablert2007
HovedkontorBamble, Telemark
LandNorge
Produkt(er)FoU, produktutvikling
Daglig lederKjetil Larsen, dr.ing.
Antall ansatte90
SalgsinntekterNOK 120 mill. (2020)
Nettstedwww.norner.no
Kart
Norner
59°04′51″N 9°37′05″Ø

Norner AS er en petrokjemibedrft i Bamble i Telemark. Selskapet utvikler og forsker frem bærekraftige produkter og løsninger i de fleste industrier der plast og kompositter er sentralt. Norner har kunder innen petrokjemisk industri, emballasjeindustri, offshoreindustri, helseteknologi, bygg og infrastruktur og fornybar energi.

Norner er heleid datterselskap av Thailandske SCG, Siam Cement Group. Selskapet har kunder over hele verden og har ca 90 ansatte i 2021. Hovedkontoret er i deres nye Polymer Exploration Centre i Porsgrunn.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1977 åpnet Saga Petrokjemi flere plastfabrikker i Rønningen industripark i Bamble. I tilknytning til fabrikkene ble det også opprettet et forskningssenter på stedet. I 1984 ble plastvirksomheten med forskningssenteret overtatt av Statoil, og i 1994 ble anlegget overtatt av den multinasjonale plastprodusenten Borealis.

Borealis trakk seg senere ut av Norge, og den 1. september 2007 skilte Borealis ut forskningssenteret med personell, laboratorier og plastbearbeidingsutstyr som eget datterselskap kalt Norner Innovation. Dette nye selskapet begynte å selge sine tjenester til eksterne kunder. Norner Innovation videreførte og utvidet forskningen på og utviklingen av polyolefiner (polyetylen PE og polypropylen PP). Borealis solgte seg ut i 2008.

I 2011 opprettet Norner Innovation et datterselskap i India. Selskapets navn ble samme år endret fra Norner Innovation til Norner.[2] Navnet Norner henspiller på de tre nornene (skjebnegudinner) i norrøn mytologi.[3]

Norner ble i 2014 kjøpt opp av det thailandske selskapet SCG (Siam Cement Group), som har hovedkontor i Bangkok. Norner satset deretter videre som en sterk europeisk enhet innen SCG. I 2020 ble Norner medeier, sammen med Arendals Fossekompani, UiA, Resitec, og Elkem, i det såkalte «katapultsenteret» Future Materials. Siden 2018 har Kjetil Larsen vært daglig leder i Norner. Norner flyttet til nytt forskningsbygg, Polymer Exploration Centre, i Porsgrunn i slutten av 2021.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]