Normannisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Normansk)
Hopp til: navigasjon, søk

Normannisk er et romansk språk og et av Oïl-språkene. Betegnelsen «normanner-fransk» er også stundom benyttet for å beskrive det, noen ganger for ikke bare beskrive det moderne normanniske språket som snakkes i Normandie, men også det administrative språket til anglo-normannere og en form for juridisk fransk i England. Normannisk er nært beslektet med fransk språk. I vikingtiden/middelalderen fikk språket en del låneord fra norrønt språk. Som følge av normannernes erobring av England i 1066 har språket påvirket først mellomengelsk, og til sist også moderne engelsk språk.

Geografisk spredning[rediger | rediger kilde]

Normannisk er talt på fastlandet i Normandie i Frankrike hvor det ikke har en offisiell status, men blir klassifisert som et regionalt språk.

Kanaløyene har normannisk språk utviklet seg uavhengig, men ikke i isolasjon og blir gjenkjent som Jèrriais (på Jersey), Dgèrnésiais eller Guernsey-fransk (på Guernsey) og Sercquiais (eller Sarkese på Sark). Jèrriais og Dgèrnésiais er anerkjent som regionale språk av de britiske og irske myndigheter innenfor rammene av det britisk-irske rådet.

Sercquiais er faktisk en etterkommer av Jèrriais fra 1500-tallet som ble talt av kolonister som bosatte seg på den ubebodde øya.

Den siste innfødte taleren av Auregnais, det normanniske språket på Alderney, døde på 1900-tallet. Dialekten Herm har også gått inn på en ukjent dato.

Tre ulike standardiserte rettskrivninger er i bruk: kontinental normannisk, Jèrriais, og Dgèrnésiais. Disse representerer ulik utvikling og spesielt litterær historie av normannisk variasjoner. Normannisk kan derfor bli beskrevet som plursentrisk språk.

I dag er normannisk språk sterkest på minst tilgjengelige områder i Normandie, Kanaløyene, Cotentin, eller Cherbourghalvøya i vest, og Pays de Caux (Cauchois) i øst på Normandie. Lett tilgang til Paris og som et feriested på kysten for franskmenn, som Deauville, på 1800-tallet har ført til en fragmentering av språket og betydelig mindre særegen normannisk kultur.

Den anglo-normanniske dialekten av normannisk var språket for statsadministrasjonen i England som utviklet seg etter 1066. Det etterlot en arv av juridisk fransk språk (Law French) i språket ved engelske rett (skjønt også påvirket av parisisk fransk). På Irland forble normannisk sterkest i området sør-øst av Irland hvor normannerne invaderte i 1169.

Noen setninger på normansk[rediger | rediger kilde]

  • Euj prêche normaund = jeg snakker normannisk
  • Euj m'acache à men hus = jeg er hjemme igjen
  • P'tête byin qù'veire, p'tête byin qù'nennin = kanskje ja, kanskje nei

For eksempel sier man mei på normannisk istedenfor å si moi som på fransk.

språkstubbDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.