Norges lover

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norges lover
Norges lover med hammer.jpg
Forfatter(e)Stortinget
Språknorsk
SjangerLovsamling
ForlagFagbokforlaget

Norges lover er en norsk, trykket lovsamling med rødfarget innbinding utgitt av Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (i kommisjon hos Fagbokforlaget i Bergen; før 2000 utgitt av Det Juridiske Fakultets Lovsamlings Fond) som inneholder alle de norske lover som har alminnelig praktisk betydning. Enkelte lover som redaksjonen av samlingen ikke lenger anser å ha aktuell interesse, er bare omtalt ved tittelen på loven. Første utgave ble utgitt av Paul I. Paulsen i 1926.

I samlingen finnes gjeldende lovtekst for de lover som er vedtatt på utgivelsestidspunktet. Samlingen inneholder også lover som er vedtatt, men som ikke ennå er trådt i kraft. Grunnloven, gitt av Riksforsamlingen i 1814, er inntatt først i lovsamlingen. Deretter følger lovene i kronologisk orden, begynnende med Christian Vs norske lov av 1687. Den inneholder ikke forskrifter, men noen særlig viktige traktater er med.

Lovtekstene som finnes i lovsamlingen er konsolidert, det vil si at alle endringer er innarbeidet i teksten til den opprinnelige loven. Dette arbeidet gjøres av redaksjonen, i praksis av Stiftelsen Lovdata. Norges lover og innholdet i den har ingen offisiell status, selv om de fleste benytter den teksten som der fremkommer. Den offisielle publikasjonen for kunngjøring av lover i Norge er Norsk Lovtidend, som utgis av Justis- og beredskapsdepartementet. Ved henvisning til en lov eller lovbestemmelse er korrekt praksis å referere direkte til loven, ikke til lovsamlingen. Norges lover er bare et hjelpemiddel.

Norges Lover 1672-1926. Utgitt 1926.

Lovsamlingen ble lenge publisert annethvert år, men fra og med 2007 er den gitt ut årlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]