Norges lover

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges lover
Forfatter(e)Stortinget
SpråkNorsk
SjangerLovsamling
ForlagFagbokforlaget

Norges lover er en norsk, ettbinds trykt lovsamling som første gang ble utgitt i 1926. Boka har gjenkjennelig rødfarget innbinding og ble til og med 2019 utgitt av Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Deretter tok Stortinget over utgiveransvaret, og publiserte en ny utgave den 22. april 2021.[1]

Lovsamlingens innhold[rediger | rediger kilde]

Boka inneholder alle de norske lover som anses å ha alminnelig praktisk betydning. Enkelte lover som redaksjonen av samlingen ikke lenger anser å ha aktuell interesse, er bare omtalt ved tittelen på loven.

I samlingen finnes gjeldende lovtekst for de lover som er vedtatt på utgivelsestidspunktet. Samlingen har også inneholdt lover som er vedtatt, men som ikke ennå er trådt i kraft. Grunnloven, gitt av Riksforsamlingen i 1814 er først i lovsamlingen. Deretter følger lovene i kronologisk orden, begynnende med Christian Vs Norske Lov av 1687. Den inneholder ikke forskrifter, men noen særlig viktige traktater er med.

Lovtekstene som finnes i lovsamlingen er konsolidert, det vil si at alle endringer er innarbeidet i teksten til den opprinnelige loven. Dette arbeidet gjøres av redaksjonen, i praksis av Stiftelsen Lovdata. Norges lover og innholdet i den har ingen offisiell status, selv om de fleste jurister har benyttet teksten som i denne lovsamlingen. Den offisielle publikasjonen for kunngjøring av lover i Norge er Norsk Lovtidend, som utgis av Justis- og beredskapsdepartementet. Ved henvisning til en lov eller lovbestemmelse er korrekt praksis å referere direkte til loven, ikke til sidetall i lovsamlingen.

Utgivere[rediger | rediger kilde]

Norges lover 1672–1926. Utgitt 1926.

Første utgave ble utgitt av Paul I. Paulsen i 1926. Frem til 2019 var det Universitetet i Oslos juridiske faktultet som hadde utgiveransvaret (i kommisjon hos Fagbokforlaget i Bergen; før 2000 utgitt av Det Juridiske Fakultets Lovsamlings Fond).

Lovsamlingen ble lenge publisert annethvert år, men fra og med 2007 ble den gitt ut årlig. Den siste utgaven som ble utgitt av Universitetet i Oslo dekker 1687–2018, og ble utgitt i 2019. På grunn av synkende salg, og digitalisering av jus-eksamen besluttet universitetet at papirutgaven ikke lenger ville bli utgitt fra 2020.[2]

I mai 2019 besluttet imidlertid Stortingets presidentskap å fortsette utgivelsen av en trykt samling av Norges lover. Stortingets administrasjon fikk ansvar for å gjennomføre dette. En ny utgave av lovsamlingen, som dekker 1687–2020, ble utgitt av Stortinget 22. april 2021.[1] Stortingets presidentskap videreførte avtalen med Fagbokforlaget om at sistnevnte skulle stå for det praktiske forbundet med produksjon og salg av lovsamlingen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Ny utgave av «Norges Lover»». stortinget.no. 22. april 2021. Besøkt 22. april 2021. «En ny utgave av lovsamlingen «Norges Lover» er lansert. Stortinget har tatt over som utgiver av den tradisjonsrike lovboken. (---) – Den røde lovsamlingen er kjent for de fleste, og den har også en viktig symbolfunksjon. Det er faktisk ganske unikt at man i Norge har en samling av alle gjeldende lover tilgjengelig i ett trykt bind. Dette har Stortinget ønsket å videreføre, sier Trøen. | Lovsamlingen distribueres av Fagbokforlaget på vegne av Stortinget, og kan kjøpes via deres nettsider. Lovdata har levert alle lovtekster til lovsamlingen.» 
  2. ^ «Nå blir det slutt for den store røde» Rett24.no, 4. januar 2019