Norges geografiske midtpunkt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges geografiske midtpunkt
En bauta er satt opp på Norges Midtpunkt, og det er merket løype hit både sommers- og vinterstid
LandNorges flagg Norge
Kart
Norges geografiske midtpunkt
63°59′26″N 12°18′28″Ø

Norges geografiske midtpunkt ligger i henhold til beregninger gjort av Statens kartverk i Steinkjer kommune i Trøndelag.

Statens kartverk har brukt en internasjonalt anerkjent metode for å finne punktet. Ved siste beregning av Norges areal ble metoden brukt. Arealtyngdepunkt ble et punkt i Trøndelag. Dette punktet er nå Norges geografiske midtpunkt. Det offisielle Norges geografiske midtpunkt er 63°59′26″N 12°18′28″Ø.[1][2]

Punktet befinner seg i Skjækra landskapsvernområde langt øst i Ogndal i Steinkjer, omtrent midt mellom Vakkerlifjellet og Skjækervatnet, ikke langt fra kommunegrensa til Snåsa. Innsjøene Mokkavatnet og Lustadvatnet ligger også i nærheten. I luftlinje ligger punktet ca. 40 km øst, og 680 meter sør for Steinkjer rådhus.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Midtpunktet ligger ca. 9 km fra Gaulstad i Ogndal. Turen starter på en parkeringsplass ved Krokbekken. Første delen går på grusa vandringssti. Denne går over til en kavlelagt sti som går helt inn til området. Etter ca. 9 km deler stien seg ved ei informasjonstavle. Herfra er det en 500 m avstikker til Midtpunktet og ca. 1 km fram til Skjækervatnet. Setertjønnhytta og rasteplass med gapahuk ligger ved dette stidelet. Samlet er dette ca. 1 mil med kavlelagt sti hvor en kan vandre lett, også i joggesko om ønskelig.

Overnatting[rediger | rediger kilde]

Det fins overnattingsmuligheter både i Den Norske Turistforenings Setertjønnhytta (like ved Midtpunktet) og i Steinkjer Kommuneskoger-Ogndalsbruket KFs Lågvassbu (2 km sør for Midtpunktet).

Andre midtpunkt i Norge[rediger | rediger kilde]

Andre steder har tidligere forsøkt å profilere seg som midtpunktet i landet. I flere år er det steder på Helgeland i Nordland som har kjempet om tittelen «Norges midtpunkt». Forskjellige metoder ble da brukt. Som midt på kjøreleia eller midt på seilingsleia fra Nordkapp til Lindesnes eller midt på den korteste linjen mellom disse stedene. Dette siste punktet blir for øvrig brukt i Sverige. For å få dette punktet til Norge har en trukket ei linje i rett vinkel til et punkt i Nordland. Ingen av disse metodene er internasjonalt godkjent for å finne et lands midtpunkt.

  • Brønnøysund markedsfører seg som kystbyen midt i Norge. Det er nøyaktig 840 km i luftlinje både til Nordkapp i nord, og Lindesnes i sør.
  • Mosjøen har en bauta som markerer at byen er midt i Norge. Ordføreren forklarer utregning til Brønnøysunds Avis: «Midtpunktet er regnet som et felles sentrum i to sirkler: Den store tangerer Norges ytterpunkter i sør og nord (-vest), mens den lille tangerer svenskegrensen i øst og grunnlinjen i vest.»[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Noregs midtpunkt». Kartverket.no (norsk nynorsk). Besøkt 10. mars 2021. «Noregs arealtyngdepunkt ligg i Steinkjer kommune i Trøndelag. | I fleire år har stader på Helgeland i Nordland kjempa om tittelen "Noregs midtpunkt". Men dette er sjølvsagt avhengig av korleis ein reknar. Kartverket har tatt omsyn til arealet for heile Noreg og rekna ut eit arealtyngdepunkt. Dermed blir det ein stad i Trøndelag som kan få tittelen midtpunktet i Noreg.» 
  2. ^ «Norges Geografiske Midtpunkt». www.ut.no. UT.no er en tjeneste fra Den Norske Turistforening, i samarbeid med Statskog, Friluftsrådenes Landsforbund og Kartverket. Besøkt 10. mars 2021. 
  3. ^ Riesto, Matti (21. oktober 2010). «3 ganger midt i Norge». banett.no. Arkivert fra originalen 11. november 2020. Besøkt 10. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]