Norges lover

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Norges Lover)
Jump to navigation Jump to search
Norges lover
Norges lover med hammer.jpg
Forfatter(e)Stortinget
Språknorsk
SjangerLovsamling
ForlagFagbokforlaget

Norges lover er en norsk, trykket lovsamling med rødfarget innbinding utgitt av Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (i kommisjon hos Fagbokforlaget i Bergen; før 2000 utgitt av Det Juridiske Fakultets Lovsamlings Fond) som inneholder alle de norske lover som har alminnelig praktisk betydning. Enkelte lover som redaksjonen av samlingen ikke lenger anser å ha aktuell interesse, er bare omtalt ved tittelen på loven. Første utgave ble utgitt av Paul I. Paulsen i 1926.

I samlingen finnes gjeldende lovtekst for de lover som er vedtatt på utgivelsestidspunktet. Samlingen inneholder også lover som er vedtatt, men som ikke ennå er trådt i kraft. Grunnloven, gitt av Riksforsamlingen i 1814, er inntatt først i lovsamlingen. Deretter følger lovene i kronologisk orden, begynnende med Christian Vs norske lov av 1687. Den inneholder ikke forskrifter, men noen særlig viktige traktater er med.

Lovtekstene som finnes i lovsamlingen er konsolidert, det vil si at alle endringer er innarbeidet i teksten til den opprinnelige loven. Dette arbeidet gjøres av redaksjonen, i praksis av Stiftelsen Lovdata. Norges lover og innholdet i den har ingen offisiell status, selv om de fleste benytter den teksten som der fremkommer. Den offisielle publikasjonen for kunngjøring av lover i Norge er Norsk Lovtidend, som utgis av Justis- og beredskapsdepartementet. Ved henvisning til en lov eller lovbestemmelse er korrekt praksis å referere direkte til loven, ikke til lovsamlingen. Norges lover er bare et hjelpemiddel.

Norges Lover 1672-1926. Utgitt 1926.

Lovsamlingen ble lenge publisert annethvert år, men fra og med 2007 er den gitt ut årlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]