Norges Lotteforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges Lotteforbund
Org.nummer970 169 210
HovedkontorAkershus Festning
OpprinnelseNorske Kvinners Frivillige Verneplikt
Norske lotter på øvelse i 1953. Kvinnene har uniformer med Heimevernets merke.
De skandinaviske lotteforbundene har lånt navn fra og blitt inspirert av Lotta Svärd-organisasjonen, en frivillig paramilitær hjelpeorganisasjon for kvinner i Finland 1920-1944. Bildet viser finske lotter med den tyske generalobersten Nikolaus von Falkenhorst 1941.
Trine Ørner, NLFs formann 1947–1953.[1][2] Jakkenålene hun bærer er merket med Lotta Svärds hakekorssymbol, «NKFV» (Norske Kvinners Frivillige Verneplikt, dannet 1928), «NLF», «SLK» (Svenska Lottakåren, dannet 1924), «DKB» (Danske Kvinders Beredskabskorps) og «DL» (Danmarks Lottekorps, dannet 1946, nedlagt 1989).

Norges Lotteforbund (NLF) var opprinnelig en norsk kvinneorganisasjon som i dag arbeider frivillig som del av Totalforsvaret. Tanken var at norske kvinner i en krigssituasjon skulle kunne overta mennenes oppgaver der hvor det var praktisk.

Begrepet «lotte»[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen «lotte» hadde bakgrunnn i at det i 1920 ble etablert en frivillig paramilitær hjelpeorganisasjon for kvinner i Finland som het «Lotta Svärd» etter en kvinnefigur i nasjonaleposet Fänrik Ståls sägner (1860). Dette ga opphavet til at man i Norge, Sverige og Danmark innførte begrepet «lotter». Den finske organisasjonen eksisterte fra 1920 til 1944.

Det ble i 2019 besluttet at menn også kunne bli lotter.[3]

Historikk[rediger | rediger kilde]

NLF ble stiftet av Jacobine Rye (1861–1939) 19. mars 1928 under navnet Norske Kvinners Frivillige Verneplikt (NKFV).

Formålet med organisasjonen var opprinnelig at norske kvinner i en krigssituasjon skulle kunne overta mennenes oppgaver der hvor det var praktisk. Lottene arbeider idag innen områder som sanitet, samband, stabsoppgaver, transport og forpleining, foruten et bredt samarbeid med sivile aktører.

Siden 1. juli 1951 har organisasjonen fått bevilget økonomisk støtte over statsbudsjettet til blant annet administrasjon og til verving og utdannelse av lotter.

Hederstegn[rediger | rediger kilde]

Siden 1990 har organisasjonen delt ut Norges Lotteforbunds hederstegn til norske militære eller sivile personer som har lagt ned et særlig viktig arbeid for til fremme av NLFs formål.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]