Nordlig rotlusblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordlig rotlusblomsterflue
Nomenklatur
Pipizella viduata
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
nordlig rotlusblomsterflue
Hører til
Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog og eng.
Utbredelse: den palearktiske sone
utbredt i det meste av Norge.

Nordlig rotlusblomsterflue (Pipizella viduata) er en liten, svart flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (5–7 mm), noe tettbygd, blankt svart blomsterflue. Ansiktet er flatt, antennene mørke, det tredje leddet smalt (2-3 ganger så langt som bredt) og nokså langt. Fasettøynene er tett hårete og møtes såvidt i pannen hos hannen. Kroppen er blankt svart, men uten metallglans. Thorax er omtrent så lang som bred, avrundet sett ovenfra. Bakkroppen er langt oval med fire ledd godt synlige ovenfra. Beina er hovedsakelig svarte, men deler av leggene og de innerste fotleddene gule. Vingene er forholdsvis korte og brede, glassklare met et grått vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus i likhet med blomsterfluene i underfamilien Syrphinae, som noen systematikere plasserer denne slekten i. Disse fluenes larver lever av underjordiske bladlus på røttene av blant andre pastinakk og geitrams. Disse lusene voktes gjerne av maur men dette ser ikke ut til å hindre blomsterfluelarvene i å spise dem. De voksne fluene flyr lavt mellom vegetasjonen i enger, skogkanter, heier og hager. Flygetiden er fra mai til august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i nesten hele Europa, og videre østover like til Kamtsjatka. I Norge er den vanlig i lavlandet i Sør-Norge. Den er også funnet mellom Bodø og Tromsø, men foreløpig er det ingen funn av den mellom Trøndelag og Bodø i Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]