Nordeuropaforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordeuropaforum  
Fagfelt tverrfaglig
Språk tysk, engelsk
Redigert av Inken Dose
Om tidsskriftet
Utgiver Bernd Henningsen et al. (Tyskland)
Publikasjonshistorie 1998-
Utgivelseshyppighet kontinuerlig
Open access ja
Bibliografiske data
Dansk vitenskapsnivå 1/3 stjerner1/3 stjerner1/3 stjerner
ISSN 1863-639X
Lenker

NORDEUROPAforum er et tyskspråklig vitenskapelig tidsskrift som kom ut første gang i Berlin i 1991. Utgavene kommer ut kontinuerlig i digital form og er fritt tilgjengelige. For tiden består redaksjonen av en gruppe med 9 utgivere og 20 redaksjonsmedlemmer fra Tyskland, Europa ellers og USA.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidsskriftet ble stiftet i 1991 av Bernd Henningsen og Reinhold Wulff ved Freie Universität Berlin. Det henvendte seg til en leserkrets som er interessert i forskjellige emner som er knyttet til Norden som geografisk og politisk område. Tidsskriftet fikk økonomisk støtte fra de nordiske landene. Etter at skandinavistikk-instituttet i Berlin ble omstrukturert, noe som førte til opprettelsen av Nordeuropa-Institutt ved Humboldt-Universität i Berlin, flyttet redaksjonen til Humboldt-universitetet, og begynte å gi ut tidsskriftet i magasinformat. Siden den gang utgis kun vitenskapelige bidrag på tysk eller engelsk.

Fra og med 2006 har tidsskriftet utelukkende blitt utgitt som vitenskapelig open-access-publikasjon. Derfor kan artiklene brukes gratis, og det er også gratis for forfatterne å publisere. For å nå et bredere publikum, og på grunn av de nyeste utviklingene innenfor vitenskapen og publikasjonsystemet, vedtok man høsten 2013 å utvide tidsskriftets innholdsmessige profil, og å ta med flere utgivere og redaksjonsmedlemmer. Siden den gang har tidsskriftet hatt undertittelen «tidsskrift for kulturstudier», og istedenfor to hefter i året utgis artiklene og anmeldelsene nå kontinuerlig.

Profil[rediger | rediger kilde]

Tidsskriftet er et tverrfaglig forum for tysk-nordisk og europeisk-nordisk dialog og vitenskapelig meningsutveksling i Østersjø-regionen. Det er kvalitetssikret gjennom fagfellevurdering og ser nærmere på Norden med et kulturvitenskapelig perspektiv gjennom artikler om politikk, næringsliv og kultur. Dessuten inneholder det samfunnsvitenskapelige metode- og teoridiskusjoner. Fagområdene omfatter litteratur- og språkvitenskap, samfunnsvitenskap, antropologi, middelalderstudier, historie, statsvitenskap samt medie-, film- og kunstvitenskap.

Tidsskriftets geografiske fokus ligger på Norden i videre forstand: Bidragene omhandler Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island, samt Grønland, Færøyene, de baltiske statene, Nordvest-Russland, landene på sørsiden av Østersjøen og transregionale forbindelser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]