Nordberg gård (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordberg gård (Oslo)
Våningshuset på Nordberg gård i 1928. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum
LandNorge
StedOslo kommune
Kart
Kart
Nordberg gård
59°57′23″N 10°44′39″Ø

Nordberg gård ligger i Nordbergveien 42 på Nordberg i Bydel Nordre Aker i Oslo. Nordberg gård ble registrert som kirkegods i 1347. Gården het opprinnelig Lille Sogn, men fikk sitt nye navn ved kongelig resolusjon i 1810. Den hadde da vært på bondehender siden 1783 og fortsatte med det opp mot vår tid.

Nordberg gård med omgivelser, april 2018.

Gårdstunet regnes i dag som et av de best bevarte tun i det som før var Aker. Kjernen i hovedbygningen er fra andre halvpart av 1700-tallet og er bygget i empire-stil. Gården har også en drengestue med innebygd svalgang. Antakeligvis var dette det opprinnelige våningshuset, reist tidlig på 1700-tallet.

Nordberg gård hadde fire husmannsplasser: Grinda, Holstein, Hamborg og Nilserud. Husmannsplassen Hamborg eksister fremdeles og ligger i Langmyrveien 16 og huser i dag Hamborgplassen barnehage.

Landeiendommene til Nordberg gård ble i årene opp mot 1920 kjøpt opp av A/S Akersbanene og Aker kommune. Dette skjedde i forbindelse byggingen av Sognsvannsbanen og planleggingen av det som senere skulle bli Sogn haveby.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]