Nord-Lenangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen er om bygda. For fjorden se Nord-Lenangen (fjord).

Nord-Lenangen (kvensk: Itarivuono) er ei bygd på østsida av fjorden Nord-Lenangen ved Ullsfjorden i Lyngen kommune i Troms. Bygda er en del av de kjente Lyngsalpan og ett av satsingsområdene er turisme, med fiske, fjellsport og ski. Nord-Lenangen ligger 10 mil nordøst for Tromsø (vei), 1,5 time med hurtigbåt.

Nord-Lenangen er et tradisjonelt fiskevær. Tidligere har det vært et fiskebruk og en rekefabrikk i bygda. Fiskebruket ble lagt ned etter lang tid med dårlige tider og kraftig modernisering i fiskeindustrien. I tillegg kom det mange nye krav til strukturen i fiskenæringen både på land og på sjøen. Rekefabrikken var den mest lønnsomme delen av konsernet Uniprawns, men etter en vanskelig investering konsernet gjorde på Skjervøy ble konsernet overtatt av andre eiere som valgte å legge ned fabrikken i Nord-Lenangen.

Nord-Lenangen har med hjelp av det kommunale initiativet Innovation Ytre Lyngen gått igjennom en revitalisering etter at hjørnesteinsbedriften «rekefabrikken» ble nedlagt. Arbeidsplassene og optimismen begynner å komme tilbake i bygda.[trenger referanse]

Mellom bygda og Lyngenfjorden i øst ligger det høyeste fjellet i Nordlenangen, Tverrbakktinden (1390 moh), og fjellene Synbakktinden (ca. 1130 moh), Hattetinden (ca. 1330 moh) og Storgalten (1219 moh).

Steder i bygda[rediger | rediger kilde]

Russelv ligger ved veienden på den østlige siden av fjorden, og Nygårdstranda ligger helt nord på vestsiden av fjorden. Arnenga er et nedlagt bruk på østsiden av Nord-Lenangsneset, vendt mot Ullsfjorden. Den innerste delen av fjorden kalles Botn, og der fjorden smalner inn, og veien krysser fjorden, ligger Straumen, eller Lenangsstraumen.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Nord-Lenangen har etterhvert blitt et populært hytteområde, og bygda satser på turisme både sommer- og vinterstid. Storgalten er et fjell som trekker skiturister fra hele verden til bygda vinter og vår. Sommerstid satser bygda blant annet på fisketurisme.

Turer[rediger | rediger kilde]

  • Fortsetter man på stien til fots nordover fra Russelv, langs Ullsfjorden, kan man bestige Lyngstuva (394 moh). Mellom Lyngstuva og Sørklubben (97 moh) går det sti til fyrlykta ytterst på neset. Det er reist en bu ved lykta som alltid er åpen, og i fjæra er det rester etter to grunnstøtte båter.
  • Russelvfjellet (818 moh) ligger like sør for Lyngstuva og er egnet for toppturer vinterstid.
  • Den mest besøkte fjelltoppen i bygda vinterstid er Storgalten, som trekker skiturister fra hele verden.
  • Fra Mo på Nygårdstranda kan man følge stien over Juråsen og ned til det fraflytta bruket Arnenga på Ullsfjordsiden. Man kan også følge sti langs fjæra rundt Nord-Lenangsneset.
  • Innerst i Botn slynger det seg en lakseførende elv oppover dalen til hytta Vaggas, som ungdomslaget i bygda leier ut. Det går merket tursti langs elva.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]