Hopp til innhold

Norðurlandahúsið

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordens hus 2014
På utsiden
Utstilling

Norðurlandahúsið í Føroyum (Nordens Hus på Færøyene), i kortform Norðurlandahúsið, er det viktigste kultur- og møtelokalet på Færøyene. Det ligger i hovedstaden Tórshavn. Huset ble innviet den 8. mai 1983, og har som mål å fremme nordisk og færøysk kultur. Kunstnere fra hele verden fremfører eller stiller ut her. Norðurlandahúsið er kjent for sin unike arkitektur med det karakteristiske gresstaket. Dette har vært en sterk, medvirkende faktor til at gresstak har fått en renessanse i moderne byggekunst på den nordatlantiske øygruppen.

Oppførelse[rediger | rediger kilde]

Den ledende selvstyrepolitikeren Erlendur Patursson (19131986), medlem av både Lagtinget og Nordisk råd, kom med ideen om å bygge et slikt kultursenter. I 1977 ble det utlyst en nordisk arkitektkonkurranse, som etterhvert fikk 158 deltakere. Vinnerne ble Ola Steen fra Norge og Kolbrún Ragnarsdóttir fra Island. Nordisk råd støttet prosjektet med to tredjedeler av alle byggekostnadene, totalt 70 millioner færøyske kroner. Sluttresultatet var at 92 prosent av kostnadene ble dekket av Nordisk råd, mens den resterende summen ble dekket av Færøyenes regjering.

Det meste av byggematerialet bestod av glass og stål, hvilket ble importert fra Danmark. Bærebjelkene er fra Island, mens gresset på taket er færøysk. På innsiden av bygningen er gulvet hovedsakelig norsk granitt; i blant annet lobbyen er det dessuten en del skifer fra Gudbrandsdal. Alt materiale av basalt er fra Færøyene, mens alle stolene er fra Finland. Innerveggene er kledt med tømmer fra Sverige. Med glassfasade hele veien rundt og beliggenheten høyt i terrenget, har man en pen utsikt over Tórshavn og mot Nólsoy.

Norðurlandahúsið har en romslig lobby, en kafeteria, en spesialutformet dansesal med parkettgulv for færøyske ringdanser og utstillinger, samt en stor sal som rommer mer enn 400 personer. Det er i tillegg et annet rom likt et amfiteater som kan knyttes til den største salen.

Den 8. mai 1983 ble den spektakulære bygningen innviet, og har siden da vært Færøyenes kultursentrum.

Viktige markeringer[rediger | rediger kilde]

  • North Atlantic Music Event, annenhvert år
  • Prix Føroyar (1995–2005), annenhvert år
  • Nyttårskonserten
  • Sommerutstillingen
  • Partilederdebatter, ved lagtingsvalg

Direktører[rediger | rediger kilde]

Norðurlandahúsið er heleid av Nordisk råd. Ansvaret for den daglige driften ligger hos et fellesskandinavisk utvalg med en direktør.

Periode Direktør Land
19831984 Steen A. Cold Danmarks flagg Danmark
19841985 Hjörtur Pálsson Islands flagg Island
19851989 Karin Flodström Sveriges flagg Sverige
19891994 Jan Kløvstad Norges flagg Norge
19941999 Peter Turtschaninoff Finlands flagg Finland
19992005 Helga Hjörvar Islands flagg Island
2005 Niels Halm Danmarks flagg Danmark

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]