Nitmiluk nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nitmiluk National Park
LandAustralia
Ligger iNordterritoriet
Nærmeste bosetningKatherine
Areal2,92 km²
Opprettet1989
1[1]
Kart
Nitmiluk nasjonalpark
14°18′44″S 132°25′23″Ø

Nitmiluk nasjonalpark ligger i Nordterritoriet i Australia, 244 km sørøst for Darwin, og 23 km nordøst for byen Katherine. Nasjonalparken er basert rundt en rekke kløfter ved Katherine River og Edith Falls. Den ble tidligere kalt Katherine Gorge nasjonalpark. I nord grenser den til Kakadu nasjonalpark. Kløftene og det omkringliggende landskapet har stor seremoniell betydning for det lokale Jawoyn-folket, som fungerer som tilsynsmenn i Nitmiluk nasjonalpark. På Jawoyn-språket betyr Nitmiluk "stedet for sikadens drømmetid".

Nitmiluk (Katherine) Gorge[rediger | rediger kilde]

Edith Falls
En av kløftene sett ovenfra

Nitmiluk Gorge er en dyp kløft som er skåret gjennom gammel sandstein ved Katherine River. Kløfta er den mest sentrale attraksjonen i parken. Nitmiluk Gorge består av tretten juv med stryk og fall, og følger Katherine River, som begynner i Kakadu. Under de tørre månedene, omtrent fra april til oktober, er vannet i Nitmiluk Gorge rolig de fleste steder og egner seg for bading og kanopadling. Det kan derimot være ferskvannskrokodiller i de fleste deler av elva, ettersom de hekker langs bredden, men de anses som ufarlige for mennesker. Saltvannskrokodiller kommer regelmessig opp i elva under de våte månedene, når vannstanden er veldig høy. De returnerer til kysten under de tørre månedene. Det er derfor ulovlig å svømme i elva i den våte årstida.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Kløftene kan utforskes med kano og flatbunnet båt. I den tørre årstiden blir kløftene skilt når vannivået i elva faller. De henger derimot sammen under den våte sesongen. Et besøkssenter ligger ved Katherine Gorge, omtrent 30 km øst for byen Katherine. Informasjonstavler på stedet forklarer geologien, landskapet og den aboriginske historien til nasjonalparken. Guidede turer kan bestilles på dette senteret eller på besøkssenteret inne i byen.

Det er to faste campingplasser i parken som både har plasser til å slå opp telt og til å parkere campingvogner.[2] Tenning av bål og camping i utmarka er tillatt.[2] Det finnes mange turstier i nasjonalparken.

Jatbula-stien[rediger | rediger kilde]

Panorama av Katherine Gorge

Jatbula-stien følger ruta som i mange generasjoner ble benytta av Jawoyn-folk mellom Katherine Gorge og Leliyn. Den er oppkalt etter Peter Jatbula, en mann som hjalp til med å sikre landrettighetene til folket sitt. Han gikk ofte denne ruta med familien sin. Medlemmer av Peter Jatbulas familie bor fortsatt i området i dag og hjelper til med å ta vare på landet.[3]

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Ferskvannskrokodiller er utbredt langs elva året rundt. I løpet av den våte sesongen øker vannivået, og det blir mulig for saltvannskrokodiller å komme inn i juvet. Disse blir som regel fanga og replassert i lavereliggende områder når den tørre sesongen kommer. Fugler som kan sees inkluderer fiskeørner, rødhalekakaduer, grågartnere, hvitvikhonningetere og rødvingede papegøyer. Deler av Yinberrie Hills Important Bird Area, som ble definert av BirdLife International på grunn av områdets betydning for den truede gouldamadinen, ligger i parken.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.protectedplanet.net[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Nitmiluk National Park». Northern Territory Government. Besøkt 16. august 2014. 
  3. ^ Jatbula Trail Arkivert 1 oktober 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ BirdLife International.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]